Novi detalji istrage protiv službenika UIO: Tužilaštvo ima neoborive dokaze

Darko Momić
Novi detalji istrage protiv službenika UIO: Tužilaštvo ima neoborive dokaze

BANjALUKA - Tužilaštvo BiH nije tražilo određivanje pritvora za šestoricu službenika Grupe za sprečavanje krijumčarenja i prekršaje Regionalnog centra Uprave za indirektno oporezivanje BiH u Tuzli koji su uhapšeni u srijedu u akciji Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) kodnog naziva “Brend”.

Prema tvrdnjama našeg izvora iz istrage, postupajući tužilac nije tražio pritvor zato što je ocijenio da je prikupio dovoljno dokaza protiv prvoosumnjičenog šefa Grupe za sprečavanje krijumčarenja i prekršaje Borisa Filipovića i njemu podređenih službenika Vedada Osmanovića, Benka Galića, Milorada Krčara, Elvira Ćosića i Ladisava Zaboa.

- Tokom istrage koju vodi Tužilaštvo BiH prikupljeni su dokazi da su osumnjičeni, koji su zaposleni u Grupi za sprečavanje prekršaja i krijumčarenja, počinili koruptivna krivična djela tako što su primali darove ili druge oblike koristi kako ne bi preduzeli službene radnje koje su morali preduzeti radi otkrivanja nezakonitosti prilikom uvoza robe na područje BiH - saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Naš izvor tvrdi da je istraga vođena pod strogim nadzorom i veoma profesionalno i da je izvršenje krivičnih djela tako zadokumentovano te da su prikupljeni materijalni dokazi da nema potrebe za određivanjem pritvora.

- Tužilaštvo BiH, nakon što sasluša sve svjedoke u ovom predmetu, vjerovatno će zatražiti od Suda BiH da uhapšenima izrekne mjeru zabrane obavljanja djelatnosti. Pojedini uvoznici koji su bili na meti nesavjesnih službenika UIO dali su izjave u Tužilaštvu BiH u kojima su iznijeli detalje reketiranja. Nekoliko njih je potvrdilo da su uhapšenima, pored novca, mobilnih telefona, razne druge tehničke robe i ulaznica za utakmice, uglavnom fudbalske reprezentacije BiH, plaćali i usluge prostitutki u jednom hotelu kod Srebrenika - kaže naš izvor.

Povodom hapšenja juče su se oglasili iz UIO BiH izražavajući nezadovoljstvo “povodom netačnih i potpuno neistinitih tekstova objavljenih na nekoliko portala”.

- UIO, menadžment institucije i zaposleni u UIO nisu se ni na koji način uključivali u aktivnosti koje su sprovodili SIPA i Tužilaštvo BiH po nalogu Suda BiH u akciji kodnog naziva “Brend”. Stav UIO je potpuno jasan, a to je obavezno zakonsko postupanje svakog zaposlenog u instituciji. U slučaju sumnje da bilo koji službenik postupa suprotno zakonskim propisima, Uprava daje punu podršku nadležnim institucijama da preduzmu sve potrebne mjere i radnje na otkrivanju takvih pojedinačnih slučajeva - navode iz UIO BiH.

Ne želeći se miješati u uređivačku politiku bilo kog medija u BiH, dodaje se dalje, cijenimo da, ukoliko se već objavljuju izjave pojedinih lica u kojima se neosnovano narušava ugled UIO i svih njenih službenika, bilo bi korektno da je zatražen i stav ove institucije.

- Na kraju želimo naglasiti da se ovakvim neistinitim objavama nanosi nepopravljiva šteta UIO i svim njenim službenicima, a istovremeno se ometaju istražne radnje koje sprovode nadležne institucije koje imaju punu podršku Uprave - poručuju iz UIO.

Rođaci

 

Prvoosumnjičeni šef Grupe za sprečavanje krijumčarenja Boris Filipović, tvrdi naš izvor blizak istrazi, u bliskim je vezama sa zamjenikom ministra odbrane BiH i funkcionerom HDZ-a BiH Mijom Krešićem.

- Jedan od uhapšenih Vedad Osmanović blizak je rod potpredsjednika SDA Adila Osmanovića, odnosno sin njegovog brata Izeta. On je i član jednog ersoft kluba za koje se u javnosti tvrdi da služe kao poligoni za vojnu obuku, a postoji osnov sumnje da je taj klub, zahvaljujući njegovom angažmanu, dobio opremu na poklon od uvoznika tekstila - tvrdi naš izvor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana