Небојша Радмановић: СДП провоцира немире и БиХ води у суноврат

Д. Гавриловић, Г. Маунага
Небојша Радмановић: СДП провоцира немире и БиХ води у суноврат

Склопљена је цијела слика. Активисти невладиног сектора који су везани за СДП, неки СДП-ови кадрови и изјаве предсједника СДП-а Златка Лагумџије потврђују да су они били једни од главних организатора блокаде Парламента БиХ.

Рекао је то у интервјуу "Гласу Српске" предсједавајући Предсједништва БиХ Небојша Радмановић.

- Једна политичка партија која се није снашла на власти и која читаву БиХ води у суноврат већ трећу годину сада жели да испровоцира немире да би или опстала на власти или повратила рејтинг који јој пада - истакао је Радмановић.

* ГЛАС: Како коментаришете блокаду Парламента БиХ и да ли је она повезана са протестима који су покренути због ЈМБ?

РАДМАНОВИЋ: Блокада Парламента БиХ и протести су двије ствари. Грађани свугдје у демократском свијету имају право да протестују због разних ствари, али на одређеним мјестима. Међутим, нигдје у свијету немају право да блокирају парламент, а поготово немају право да не дозволе посланицима, запосленима и странцима, који су се затекли у згради Парламента БиХ, да изађу. Зато кажем да су то двије ствари. Потпуно је јасно да се грађани нису ни случајно, ни спонтано окупили због јединственог матичног броја једне дјевојчице. То је било потпуно организовано и за то постоји низ доказа.

* ГЛАС: Које су могућности за разрјешење кризе у Сарајеву?

РАДМАНОВИЋ: Представници РС и хрватског народа најавили су какве су могућности за разрјешење кризе. Логично је да људи траже потпуну безбједност кад одлазе у Сарајево и да се испита одговорност за све оно што се дешавало. То је први корак и без тога ни српски ни хрватски посланици неће ићи у Сарајево. Послије треба повући низ потеза да би видјели како би све боље функционисало. Овдје се показало да Сарајево није добар домаћин за све у БиХ. Заједнички састанци свих могу се одржавати само тамо гдје су сви добродошли и безбједни. Сарајево је показало да то није и зато имамо проблем.

* ГЛАС: У првој реакцији казали сте да иза протеста стоји сарајевска политичка врхушка. Имате ли сада прецизније информације ко су били организатори?

РАДМАНОВИЋ: Сада је склопљена цијела слика. Активисти невладиног сектора који су везани за СДП, неки СДП-ови кадрови и изјаве предсједника СДП-а потврђују да су они били једни од главних организатора. Индикативна је информација да је лидер СДП-а Златко Лагумџија од предсједавајућег Представничког дома Парламента БиХ Дениса Бећировића тражио да држи сједницу, док је Парламент БиХ био опкољен без обзира на то ко присуствује тој сједници. Једна политичка партија која се није снашла на власти и која читаву БиХ води у суноврат већ трећу годину сада жели да испровоцира немире да би или опстала на власти или повратила рејтинг који јој пада.

* ГЛАС: Да ли то значи да БиХ највише руше они који се декларативно највише за њу залажу?

РАДМАНОВИЋ: Већина политичког естаблишмента у Сарајеву мисли да БиХ треба да буде централизована и да они треба да њом управљају. Они никада нису ни прихватили Дејтонски споразум и то да је БиХ састављена од два ентитета у којој потпуну равноправност имају три конститутивна народа и остали. Они се и данас тако понашају. Прије ће они довести до распада БиХ, него они које за то оптужују.

* ГЛАС: Како ће се Предсједништво БиХ понашати у новонасталој ситуацији? Хоћете ли Ви заказивати сједнице?

РАДМАНОВИЋ: Сједница Предсједништва прије свих ових догађаја је заказана за понедјељак (данас), али то још не значи да ће она бити одржана. Мој одлазак у Сарајево везан је за одлуку Народне скупштине РС. Предсједништво се није састајало скоро 20 дана и пред нама је много посла. Предсједништво мора да ради, а да ли ће то бити у згради Предсједништва видјећемо.

* ГЛАС: Да ли се послије свега осјећате безбједно у Сарајеву?

РАДМАНОВИЋ: Одговор на то питање не може бити да или не. Док човјек не доживи оно што су доживјели посланици и запослени у институцијама БиХ не може да каже да ли се осјећа безбједно или не. Али, кад му се то деси први пут онда се присјети да се можда ни раније није осјећао безбједно. Чланове Предсједништва обезбјеђују припадници Дирекције за координацију полицијских тијела БиХ и ја им вјерујем.

* ГЛАС: Како коментаришете наводе из анализе коју је урадила Дирекција, да су приликом протеста заказале безбједносне агенције? Да ли је и њихов нерад политички диригован?

РАДМАНОВИЋ: Тешко је наћи једноставан одговор на то питање. У овом случају биле су надлежне само двије полицијске агенције. То су Дирекција за координацију полицијских тијела БиХ која чува само објекат и која због тога није могла да спроведе укупну активност, те МУП Кантона Сарајево који је надлежан за сав простор од тротоара код зграде Парламента БиХ, па даље. Министар унутрашњих послова Кантона Сарајево изјавио је да он није надлежан него полицијски комесар, који је из СДА, али је додао да се он слаже с демонстрантима. Очигледно да је потпуно заказала кантонална полиција. У четвртак сам у три часа звао члана Предсједништва БиХ из бошњачког народа Бакира Изетбеговића који је рекао да не зна да је комесар члан СДА, али да ће он интервенисати код њега. Та интервенција није успјела, јер се тај комесар није ником јављао неколико часова, док се ствар није потпуно отела контроли.

* ГЛАС: Предсједавајући Савјета министара БиХ рекао је да неће сазивати сједнице док не буду санкционисани одговорни за талачку кризу. Да ли се слажете са таквим ставом?

РАДМАНОВИЋ: Предсједавајући Савјета министара одржао је у четвртак телефонску сједницу, али сједнице Парламента није могуће одржавати телефонски. Тешко да посланици могу да раде и ван својих просторија. Институције морају да раде и мора да се нађе начин како да сви буду безбједни. Сарајево мора да се уозбиљи ако хоће да институције БиХ функционишу. Ако хоће да имамо стање као што је тренутно у ФБиХ, онда могу да раде шта год хоће, али ми нећемо у томе учествовати.

* ГЛАС: Сматрате ли да је ово покушај пребацивања кризе и хаоса који владају у ФБиХ у институције БиХ?

РАДМАНОВИЋ: Од потписивања Дејтонског споразума, којег сарајевски политички естаблишмент никад није прихватио, кад год је проблем у Сарајеву они покушавају да укажу, прије свега, на Бањалуку, а мање на Мостар. И сад се то десило. Ту имају подршку дијела међународне заједнице. Иступи људи из међународне заједнице, прије свих, високог представника и портпарола Делегације Европске комисије у БиХ су безобразни према људима које је народ изабрао. Безобразлук је у име Европске комисије рећи "свугдје у Европи имају право да демонстрирају, па се и ви навикните", као да не постоје изабрани људи блокирани у Парламенту БиХ и као да ту нису заточени и странци, што је такође безобразлук. Изјава високог представника који је рекао да је устао из кревета, а то је учинио на интервенцију једног заточеног банкара из Аустрије као да ови други не постоје, такође је безобразлук према посланицима које је народ изабрао. Показало се да се ни међународна заједница није снашла у овој ситуацији. Прво је покушала да све минимизира, а затим да све то окрене у смјеру који су жељели они који су тврдили да је кључни проблем јединствени матични број. У моменту када су протести почели, питање ЈМБ било је привремено ријешено. Посланик у Парламенту БиХ Младен Босић имао је приједлог да се та одлука претвори у закон, али није било интереса да се то уради, јер би то упропастило осмишљену причу. Осим тога на сједници Савјета министара предсједник и потпредсједник СДП-а су у улози министара гласали за приједлог привремене одлуке, да би сутрадан ујутро њихов посланик изнио други приједлог закона у Парламенту. Да ли неко може да вјерује да то није урадио у договору са предсједником и потпредсједником странке? То је подгријало атмосферу и протесте.

* ГЛАС: Каква је порука из Сарајева отишла у свијет с обзиром на то да је у згради Парламента БиХ било заробљено више стотина банкара из свијета?

РАДМАНОВИЋ: То је, прво људски врло ружна порука, јер су блокирани људи који су помагали БиХ. Друга порука је антицивилизацијска, а не само антиевропска. Нигдје у свијету осим у земљама оптерећеним ратовима такве ствари се не могу десити. Сада неки из Сарајева покушавају да објасне Европи да је то нешто сасвим друго, а заробљени су људи из читаве Европе који су помагали БиХ.

* ГЛАС: Хрватска ускоро приступа ЕУ. Да ли су сви проблеми у односима БиХ и Хрватске ријешени?

РАДМАНОВИЋ: Пасивно смо посматрали улазак Хрватске у ЕУ. Имам осјећај да је један број људи из Сарајева намјерно чекао да се ових дана на брзину ријеше неке ствари, па да у БиХ немамо свеобухватну расправу у вези са тим. Тако се десило да је споразум о граничним прелазима парафирала комисија која је нелегална. Предсједништво није усвојило Приједлог измјене чланова комисије, а без обзира на то, комисија у том саставу је парафирала споразум. Сада имамо нелегалан параф на који би Предсједништво требало да да своју одлуку. Интерес свих нас је да све прође што боље у договорима с Хрватском и зато је сада тешко блокирати тај споразум. Неки људи из Сарајева су приватно, иако су на функцијама, договорили са некима у Хрватској да се све то потпише као да не постоје Устав и Предсједништво БиХ. Ако би Предсједништво сада само указало на пропуст који је евидентан, сви би рекли да Предсједништво не да да грађани путују у Хрватску, а на дјелу смо показали да се Предсједништво залаже за добре односе са Хрватском и за пут ка ЕУ, али је против тога да неко крши све прописе у БиХ да би он добио поене. Нажалост, у ту активност на страни "мешетара" из Сарајева, укључила се и Делегација Европске комисије у Сарајеву.

СНСД

* ГЛАС: Да ли је СНСД спреман да прихвати критике и под притиском јавности коригује ставове или, иако је власт на свим нивоима, све критике схвата као унутрашње страначко питање?

РАДМАНОВИЋ: Свака власт, па и СНСД, мора да прихвата и критике. Из угла власти, кад је остварујемо, знамо много више о разним стварима, па жестоко реагујемо на критизерство које је често у посљедње вријеме. Кад погледате неке који се називају политичким или економским аналитичарима, видите да су они били на власти, ништа нису показали и сада критикују неке потезе власти, иако се налазимо у потпуно другачијој ситуацији, која је тешка за цијели свијет. СНСД није тај који неће критички приступити и свом раду, ми то радимо, али то не износимо у јавност. Морамо бити и жешће против критизерства и напада на неке наше људе без доказа. На примјер, предсједник СДС-а је рекао да је Предсједништво БиХ именовало лошег кандидата за амбасадора БиХ у Београду. То је критизерство. Ко је рекао да је проф. др Ранко Шкрбић лош кандидат? То је угао СДС-а и неких других политичких партија које кажу да је Шкрбић лоше радио као министар. То није ничим доказано. Али чак и да је тако, то не значи да можете да кажете да је један универзитетски професор, најбољи студент у својој генерацији и човјек који сјајно говори енглески језик лош кандидат. То је критизерски приступ. Ми ћемо прихватити критику, али то морамо ставити у озбиљан контекст.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана