Најављено уједињење СП-а и СПС-а

Дарко Момић
Најављено уједињење СП-а и СПС-а

Бањалука - Предсједник Социјалистичке партије Петар Ђокић је на свечаности поводом обиљежавања 26 година од формирања ове партије у Републици Српској рекао да је Главни одбор СП-а донио одлуку да се програмски и организационо уједини са Социјалистичком партијом Србије (СПС).

Ђокић је истакао да одлука о уједињењу двије партије треба још више да појача међусобну повезаност Републике Српске и Србије.

- Ми смо то најавили поткрај прошлогодишње предизборне кампање и ово је једна од активности којом реализујемо оно што смо обећали грађанима у изборној кампањи. Свјесни смо да у формалном смислу живимо у двије државе и ту ћемо чињеницу поштовати и нећемо је нарушавати. Желимо стабилност Републике Српске, стабилност у БиХ, желимо што свестранију, садржајнију и богатију сарадњу у региону и сматрамо да је то предуслов будућег живота на овим просторима - рекао је Ђокић на свечаности која је одржана у суботу у Народној скупштини РС.

Он је истакао да је Главни одбор усвојио и споразум који ће бити потписан ове седмице са коалиционим партнерима у Српској. Лидер СП-а нагласио је да ова странка баштини сјајну идеју и праксу оних који су се борили за друштво, слободе, сигурност, солидарност и социјалне правде, додајући да је немјерљив допринос социјалиста укупном друштвеном развоју Српске. Он је оцијенио да су у периоду када је требало штитити Републику Српску и када је “најтеже било бити социјалиста” били јасно декларисане патриоте и борили се за њену одбрану, а да је ова странка у постратном периоду дала немјерљив допринос убрзаном развоју Српске и стабилизацији мира.

- Управо СП је очувао јак утицај љевице на просторима Српске, која више од једне деценије има љевичарску власт која брине о човјеку и труди се да посвети пажњу и сензибилност сваком питању. Нисмо једини, сарађујемо са СНСД-ом као партијом љевице и увјерен сам да је темељна оријентација РС и за будуће вријеме у власти која ће почивати на јаком утицају љевице - оцијенио је Ђокић. Он је нагласио да је приоритет социјалиста борба за економски развој, у чијем фокусу виде улогу младих.

- Желимо стварати Републику Српску у којој ће старост дочекивати дједови са својим унуцима. Желимо стварати Републику задовољних и срећних људи - рекао је Ђокић.

Он је изразио задовољство што су пријему поводом 26 година постојања и рада СП-а, осим чланова  и активиста ове странке, присуствовали и замјеник предсједника СПС-а Предраг Марковић, као и предсједник ДНС-а Марко Павић, те представници СНСД-а, ДЕМОС-а и Уједињене Српске.

Плућна крила

Предраг Марковић је најавио да ће се ускоро организовати заједничке сједнице предсједништава и главних одбора СПС-а и СП-а, на којима ће се разрадити детаљи како да постану једина партија у српском народу која прелази Дрину.

- Ове двије партије имају скоро исте програме и остаје да се ријеше само нека организациона питања. СП и СПС су као два плућна крила која заједно дишу за српство, за Србију и Републику Српску - рекао је Марковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана