Муент: Прошле године у БиХ уложено више од 200 милиона евра

Срна
Муент: Прошле године у БиХ уложено више од 200 милиона евра

Бањалука - Директор Европске банке за обнову и развој /ЕБРД/ за западни Балкан Холгер Муент рекао је данас у Бањалуци да је та банка прошле године уложила више од 200 милиона евра у 15 пројеката у БиХ.

"Кумулативно, то значи да смо у БиХ уложили више од двије милијарде евра, а ови пројекти укупно су вриједни више од 4,5 милијарди евра", рекао је Муент након што су представници ЕБРД-а у Бањалуци представили Извјештај о транзицији за период 2016-2017. година под називом "Једнаке могућности у свијету неједнакости".


Муент је истакао да је ЕБРД у БиХ највише улагала у инфраструктуру, а радила је и са малим и средњим предузећима са циљем обезбјеђивања њиховог раста и повећања конкурентности, што би требало да доведе до отварања нових радних мјеста и смањења неједнакости.

Замјеник директора ЕБРД-а за стратегије и политику Питер Санфеј истакао је да је акценат стављен на промовисање једнаких могућности.

"Економска ситуација у БиХ унапређена је у посљедњих неколико година, а за 2017. годину предвиђамо раст БДП-а од три одсто", рекао је Санфеј.

Говорећи о изазовима пред којима је БиХ, Санфеј је навео да се у земљи спроводи опсежан програм реформи у оквиру Реформске агенде.

"Када је ријеч о лакоћи пословања, БиХ и даље заостаје за земљама у региону. Оно што охрабрује је да је земља опредијељена и посвећена коначном чланству у Европској унији, а многи изазови с којима се суочава биће рјешавани у тим процесима. То ће бити тежак пут који ће трајати неколико година", рекао је Санфеј.

Он је оцијенио да се ствари се крећу на боље, али не тако брзо, те истакао да ће ЕБРД својим активностима покушати да пружи свој допринос у том смјеру.

Шеф резидентне канцеларије ЕБРД-а Јан Браун рекао је да су женама предузетницима обезбиједили кредите и савјетодавну подршку.

"То је један од примјера наше помоћи сектору малих и средњих предузећа на чијем челу су жене, а циљ је смањење неједнакости", навео је Браун.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана