Мучили и убијали бебе, клали изнемогле старце

Жељка Домазет
Мучили и убијали бебе, клали изнемогле старце

Трново - Убили су дијете које није могло да држи ни флашицу. Патолог је послије обдукције рекао да су му ломили руке, мучили га, а потом убили. Стићи ће их, ако не људска, оно Божја казна.

 

Рекла је то Милена Витковић којој су у Трнову бошњачки војници убили 11 чланова породице, међу којима су братић од двије године, двојица браће, мајка, стричеви и њихове породице.

Јуче су служењем парастоса и паљењем свијећа обиљежене двије деценије од злочина над 124 српска цивила и 157 бораца у општини Трново.

Породице убијених српских цивила и бораца огорчене су што ни 20 година послије ратног злочина муслиманских снага нико није процесуиран, нити осуђен.

- Мада је МУП Републике Српске поднио кривичне пријаве Тужилаштву БиХ против злочинаца са свим потребним документима и доказима које су тражили, нико није одговарао нити је процесуиран - рекла је Јока Пророк, предсједник Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Трнова.

- Убијани су инвалиди, неки од њих душевни болесници. Многи нису могли да се домогну превоја Рогој, да би спас нашли у сусједној општини Калиновик. Њих 11 су нашли у потоцима испод Рогоја и довели у викендице у село Широкари у мјесто Лончић и ту их поубијали. Свједоци су чули вриску, галаму и плач, а онда су запалили викендицу и све њих у викендици. И данас тијела 11 убијених тражимо, али безуспјешно. Кости им преносе из мјеста у мјесто и крију - рекла је Пророкова.

Казала је да је на јучерашњи дан убијен посљедњи, болесник, који је био непокретан и који није могао да пређе ни кућни праг. Њега су у кревету затекли и заклали.

 - Већ 1992. године Трново су нападали и муџахедини и вехабије, како их данас зову, само се тада нису тако декларисали. Убијани су старци, а само у једном дану у селу Пресјеница и мањим мјестима заклано је 15 цивила на кућном прагу. Заклали су старца Мирка Крављачу, који је имао 87 година, у кући и за њега данас тврде да није жртва. То је злочин послије злочина - рекла је Пророкова.

Додала је да је у селима око Трнова убијено 11 синова јединаца.

- Трново је у цијелој регији најстрадалнији градић, не само по броју убијених. Овдје је све порушено и запаљено. Запалили су нам и цркву и убили свештеника - рекла је Пророкова.

Славојки Драговић бошњачки војници, комишије, на Рогоју су задавили сина Првослава. За сином јој је од туге умро и муж.

Стојанка Влашки је изгубила сина Предрага, који је имао 18 година и вели да јој никада нису дали да оде и види гдје јој је син убијен.

- Сахрањен је у селу Тошићи. Кћерка Душанка, бјежећи негдје дошла је до бомбе и носила је пола сата одврнуту да је активира, да не би пала душманима у руке. Када је дошла до наших, једва су јој је из руке извадили - причала је Стојанка Влашки.

Шеф Тима Владе РС за истраживање и процесуирање ратних злочина Сташа Кошарац рекао је да је Трново симбол страдања Срба у БиХ.

- Трново је мјесто гдје је страдало највише цивила и у којем су убиства извршена на најмонструознији начин. За ове злочине до данас нико није одговарао, захваљујући Суду БиХ - оцијенио је Кошарац.

Истакао је да српске породице не траже ништа осим истине и правде, те да ће у томе истрајати.

Рекао је да, нажалост, као и у другим процесима, "нема истинских партнера за рјешавање питања страдања Срба у БиХ".

Кошарац очекује да ће кроз дијалог о реформи правосуђа на нивоу БиХ доћи до рјешења, да би се коначно окружна тужилаштва и судови у РС и ФБиХ укључили у тај процес.

- Ми у РС не вјерујемо Тужилаштву и Суду БиХ и јасно је да морамо тражити неко друго рјешење - казао је Кошарац.

Убијена дјеца

- Најмлађа жртва у Трнову је Милун Тешановић, који је имао двије године. Убили су и брата и сестру Данијелу и Драгомира Тешановић, који су имали десет и 12 година. Одвели су их из куће у мјесто Љута, тамо их мучили, а онда убили. Тамо су и нађени. Из села Тошићи тражимо главу Данила Мишовића, мјештанина тог села, који је имао 83 године. Био је болестан. Извели су га пред кућу и на цјепалу му одсјекли главу. Тијело је нађено поред цјепала пред кућом, а главе нема и данас је тражимо - рекла је Пророкова.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана