Могућ отпис мањих дугова за комуналије

Свјетлана Шурлан
Могућ отпис мањих дугова за комуналије

Бањалука - Становници који дугују мање износе за рачуне за комуналне услуге и због тога су тужени могли би да буду ослобођени плаћања дугова уколико буде прихваћена иницијатива за измјене закона који регулишу ту област.

Да ће ова могућност бити размотрена наведено је у закључцима чији је циљ рјешавање огромног броја комуналних предмета којима су затрпани судови. Закључци су донесени након међудржавне радионице о реформи извршног поступка и начину унапређења ефикасности правосуђа, која је одржана у организацији Високог судског и тужилачког савјета (ВСТС) БиХ. Један од закључака је да ће бити унапријеђени закони који регулишу ову област, а с тим циљем биће размотрена могућност отписа мањих износа дугова. У том случају био би одређен цензус по узору на Србију и Хрватску. Суштина приједлога је да дугови који су мањи од трошка судског и извршног поступка буду отписани.

- Закони ће бити побољшани у смислу постављања сразмјерности трошкова извршног поступка и главног дуга због којег је поступак и покренут. Потребно је размотрити и постављање одговарајућег прага за висину трошкова - наведено је у закључцима.

У ВСТС-у кажу да је донесен закључак и да је неопходна реформа извршног поступка како би била усклађена са праксом и моделима заснованим на европским искуствима.

- Првенствено треба ријешити питање одабира најадекватнијег модела извршења примјењивог на БиХ, измјештањем изврших комуналних предмета из судова на приватне или јавне агенције. То је неопходно с обзиром на то да комунални предмети чине 80 одсто свих предмета у правосуђу. ВСТС ће у сарадњи са министарствима правде сачинити акциони план за проналажење адекватног рјешења реформе извршног поступка са фокусом на измјештање комуналних предмета из судова. Акциони план ће садржавати конкретне мјере, утврђену динамику и рокове и носиоце активности, а у складу са праксом земаља ЕУ и Европског суда за људска права - истакли су у ВСТС-у.

Биће размотрени и фактори који утичу на раст броја предмета који се односе на комуналне услуге са посебним акцентом на питање рока застаре и активнијег учешћа оних који покрећу судски поступак.

- У оквиру наведених активности неопходно је и уједначити правила за судске извршитеље ради унапређења њиховог рада - поручили су из ВСТС-а.

Потпредсједница ВСТС-а Ружица Јукић казала је да институције треба да се укључе у рјешавање ових питања како би најприје био креиран регистар корисника услуга, односно дужника.

- Комунална предузећа се не буне против отписа, али је потребан регистар корисника услуга, који немамо. Потребно је утврдити да ли људи уопште живе на одређеним адресама, јер имамо дужнике којих уопште нема на одређеној адреси или нема уопште куће на том мјесту, као и оних који су социјални случајеви па је немогуће извршити пресуду. Није нормално да двије трећине предмета у судовима чине комунални и држава се мора укључити и уступити податке за креирање регистра и рјешавање овог питања - истакла је Јукићева.

Директор бањалучке "Топлане" Мићо Миловановић каже да неефикасно правосуђе гуши комунална предузећа и да је један од путева за излазак из такве ситуације да проуче праксу из земаља окружења.

- Споро рјешавање предмета у судовима ће потпуно угушити комунална предузећа. Нисам компетентан да кажем како ријешити проблем у судовима, али они који су надлежни за то требало би да креирају рјешења, а ако их немају, нека преузму добру праксу из других земаља. Ми водимо евиденције о споровима мале вриједности, али нека предузећа нису у могућности да то чине. Главно питање је како наћи механизам за ефикасно рјешавање предмета - казао је Миловановић.

Електронска обрада

Закључено је и да буде инсистирано на увођењу рјешења која ће бити заснована на електронском подношењу и обради предмета, а нарочито гдје су неспорна потраживања.

- Тражиоцима извршења треба омогућити олакшан приступ подацима о имовини извршеника и другим личним подацима, који ће укључивати и електронску комуникацију са овлашћеним контролорима и даваоцима информација - истакли су у ВСТС-у.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана