Министарство одбране за пола године купило више од милион литара горива и 1.385 аутомобилских гума

nezavisne.com
Министарство одбране за пола године купило више од милион литара горива и 1.385 аутомобилских гума

Сарајево - Министарство одбране (МО) БиХ 26. децембра прошле године уговорило је с фирмом "Хифа Петрол" из Вогошће шестомјесечну набавку чак 1.180.000 литара горива дизел Д4, по цијени од око 2,3 милиона КМ, или око 1,95 КМ по литру.

Осим овог аранжмана, МО БиХ и "Хифа" склопили су уговор и о куповини 100.000 литара бензина БМБ 95, по цијени од 187.000 КМ (1,87 КМ по литру), а исти дан Министарство је с фирмом "Унитраде" из Љубушког склопило уговор и о куповини 1.385 аутомобилских гума по цијени од око 308.000 КМ, или 222 КМ по комаду, пишу Независне новине.

Иако је ријеч о потребама војске, оволике количине горива помало чуде, поготово што је ријеч о набавци за само шест мјесеци.

Из Министарства, међутим, одговарају да током године Оружане снаге (ОС) БиХ "извршавају задатке у складу са чланом 4. Закона о одбрани БиХ".

"Осим планских активности у 2014. години и настанком ванредних услова, ОС БиХ су ангажоване на спасавању цивилних лица, имовине, као и на санирању насталих штета. Законска обавеза је осигурати непрекидно логистичко осигурање у реализацији таквих задатака, тако да набавку у тим ситуацијама не диктира стање на тржишту, него потреба реаговања на тренутне околности", наводе из Министарства одбране.

На питање зашто МО БиХ један литар плаћа овако скупо, с обзиром на велепродајне и тренутне цијене, одговарају да након отварања понуда комисија врши њихову евалуацију "те да након доношења одлуке о избору најповољнијег понуђача сви уговори иду на оцјену правне ваљаности у Правобранилаштво БиХ".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана