Милионима бришу болнице са црне листе

Маријана Миљић Бјеловук
Милионима бришу болнице са црне листе

БАЊАЛУКА - Међу десет највећих дужника за порезе и доприносе у Српској налази се чак седам болница, а шанса да буду избрисани с те неславне листе лежи у обећању Владе да ће измирити дуговања јавних здравствених установа по том основу.

Обавезе тих седам здравствених установа за порезе и доприносе "тешке" су чак 205 милиона марака и махом је ријеч о дуговањима насталим у ранијим годинама.

Тако према најновијој ажурираној листи Пореске управе РС, прво мјесто највећих дужника заузима Универзитетски клинички центар РС чије су обавезе за порезе и доприносе тешке 48,33 милиона марака.

Ту здравствену установу у стопу прати болница у Источном Сарајеву која има неизмирене обавезе по истом основу у износу од 48,09 милиона марака, док је на трећем мјесту пласирана болница "Свети апостол Лука" из Добоја чији је дуг нешто тањи, тачније 46,93 милиона марака.

И четврто и пето мјесто на листи највећих дужника такође припада здравственим установама и то Универзитетској болници из Фоче чије су неизмирене обавезе "тешке" 19,64 милиона марака, односно болници из Градишке чији је дуг за порезе и доприносе досегао бројку од 16,65 милиона марака.

Болница "Свети Врачеви" из Бијељине заузима седму позицију на листи највећих дужника с неизмиреним обавезама по основу пореза и доприноса тешким пак нешто мање од претходника, односно 15,52 милиона марака,  док болница "Др Младен Стојановић" из Приједора заузима девету позицију и по истом основу дугује Српској 10,34 милиона марака.

Директори здравствених установа које су највећи дужници наводе да су потписани репрограми у вези са измирењем обавеза насталих ранијих година, те да се и на тај начин смањује дуг здравственог сектора за порезе и доприносе.

- Ми имамо потписан репрограм у вези са измирењем обавеза. Како стижу на наплату обавезе по основу тих репрограма тако их и измирујемо. На тај начин се смањује тај дуг. Поред тога, нове обавезе редовно измирујемо уз плате медицинских радника - рекао је "Гласу" директор Болнице у Фочи, Радмил Марић.

Директор болнице у Градишци Рајко Додик рекао је да од 2020. године, од када је на челу те здравствене установе, редовно измирују обавезе за порезе и доприносе уз плату радника.

- Дуговања за порезе и доприносе датирају одраније.

Потписани су и репрограми за измирење тих обавеза.

Ми се трудимо да уплатимо порезе и доприносе и за оне раднике који су стекли услове за пензију. Тако да ти људи на тај начин одлазе у пензију без икаквих проблема - рекао је "Гласу" Додик.

У програму економских реформи РС за период 2023-2025. година наведено је да Влада РС планира да настави и са започетом реформом здравственог система те да је опредјељење да у наредном периоду буде обезбијеђен новац за измирење дуговања јавних здравствених установа и Фонда здравственог осигурања из претходног периода.

Трезор

Из Владе РС најавили су да би идуће године сви домови здравља у Српској требало да пређу на на трезорски систем пословања.

- Након тога и болнице ће прећи на исти систем пословања - навели су у Влади.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана