Мигранти стижу међу товаром

Ведрана Кулага
Мигранти стижу међу товаром

Сарајево - Илегални мигранти, појединачно или у мањим групама, све чешће покушавају да се преко територије БиХ домогну земаља ЕУ, а граничари су од почетка ове године пресјекли пут за дупло више странаца него у читавој 2016. години.

Службеници Граничне полиције БиХ готово свакодневно открију покушаје нелегалног уласка у земљу, а посљедњи покушај је забиљежен прије неколико дана на прелазу Каракај. Тамо су двојица малољетника из Авганистана пронађена у товарном дијелу прикључног возила бх. регистарских ознака у којем су превожене лубенице из Грчке у Хрватску. Слична ситуација је забиљежена и на подручју Бијељине, гдје су откривена тројица миграната у приколици камиона који је, такође, превозио лубенице из Грчке у БиХ, а за воланом је био држављанин БиХ. Илегални мигранти нису посједовали путне исправе, а у разговору са службеницима изјавили су да долазе из Пакистана.

У Граничној полицији признају да им ове године илегални мигранти задају много више муке него лани. За три мјесеца 2017. године у илегалном преласку границе откривено је 81 лице, што је за 40 више у односу на исти период 2016. Додају да је тренд повећаног прилива миграната видљив и у априлу, мају и јуну. Подсјећају да је током цијеле 2016. године у илегалном преласку границе откривено 179 држављана из 20 земаља.

- Међу мигрантима је ове године било држављана земаља високог миграцијског ризика, али и држављана БиХ и сусједних земаља. Између осталих откривених лица евидентирано је 35 држављана Пакистана, десет Сирије, десет Авганистана, три Ирака, по два Алжира и Индије, те 13 лица са подручја Косова - казали су у Граничној полицији. Сталан миграцијски проблем, кажу, имају са одређеним бројем држављана Турске који злоупотребљавају безвизни режим са БиХ настојећи да, послије легалног уласка у БиХ, илегално наставе путовање ка земљама западне Европе.

- Активно радимо на овим случајевима, што најбоље илуструје недавно реализована међународна акција "Босфор", усмјерена на спречавање кријумчарења турских држављана - казали су у Граничној полицији БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана