Лукић: Брђанин има статус слободног човјека

Срна
Foto: Aрхива

БЕОГРАД - Бивши шеф Кризног штаба Српске Аутономне Области /САО/ Крајина Радослав Брђанин има статус слободног човјека након пуштања на пријевремену слободу из притвора у Хагу због здравственог стања, изјавио је Срни његов адвокат Новак Лукић.

Лукић је потврдио да је Брђанин пуштен из хуманитарних разлога и по убрзаној процедури, која подразумијева да у њу није био укључен нико осим одбране и суда.

"Цео поступак је трајао око месец дана од како смо сазнали да постоје разлози да поднесемо захтев да буде пуштен из хуманитарних разлога", рекао је Лукић.

Он је навео да је породица тражила да се не саопштавају детаљи Брђаниновог здравственог стања и да је све вријеме у контакту са њима.

"Породица је презадовољна што је ту. Ово је трећи захтев који сам поднео за његово пуштање. Чим је напунио услов од две трећине издржане казне за пуштање на превремену слободу, ми смо поднели први захтев и он је одбијен, све је одбијао тадашњи председник /Хашког/ суда /Кармел/ Ађијус", рекао је Лукић.

Лукић је изразио наду да ће се Брђаниново здравствено стање поправити тако да ускоро може да буде код своје куће.

"У свом је завичају и надам се да ће му се здравствено стање поправити, тако да буде кући ускоро. Он има статус слободног човека, с тиме што за било какво кретање ван територије БиХ мора да добије сагласност Механизма", рекао је Лукић.

Он је напоменуо да постоје одређени уобичајени услови који важе код пријевремене слободе, односно да до истека изречене казне мора да обавјештава Механизам ако мијења пребивалиште, уз један посебан услов, да се сваких седам дана Механизам обавјештава о Брђаниновом здравственом стању.

Брђанин је након 23 године проведене у затвору пуштен на слободу због тешког здравственог стања и синоћ је стигао у Бањалуку.

На бањалучком Аеродрому дочекало га је возило Хитне помоћи, а потом је смјештен у Универзитетски клинички центар Републике Српске у Бањалуци у јединицу за интензивно лијечење.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана