Lukić: Brđanin ima status slobodnog čovjeka

Srna
Foto: Arhiva

BEOGRAD - Bivši šef Kriznog štaba Srpske Autonomne Oblasti /SAO/ Krajina Radoslav Brđanin ima status slobodnog čovjeka nakon puštanja na prijevremenu slobodu iz pritvora u Hagu zbog zdravstvenog stanja, izjavio je Srni njegov advokat Novak Lukić.

Lukić je potvrdio da je Brđanin pušten iz humanitarnih razloga i po ubrzanoj proceduri, koja podrazumijeva da u nju nije bio uključen niko osim odbrane i suda.

"Ceo postupak je trajao oko mesec dana od kako smo saznali da postoje razlozi da podnesemo zahtev da bude pušten iz humanitarnih razloga", rekao je Lukić.

On je naveo da je porodica tražila da se ne saopštavaju detalji Brđaninovog zdravstvenog stanja i da je sve vrijeme u kontaktu sa njima.

"Porodica je prezadovoljna što je tu. Ovo je treći zahtev koji sam podneo za njegovo puštanje. Čim je napunio uslov od dve trećine izdržane kazne za puštanje na prevremenu slobodu, mi smo podneli prvi zahtev i on je odbijen, sve je odbijao tadašnji predsednik /Haškog/ suda /Karmel/ Ađijus", rekao je Lukić.

Lukić je izrazio nadu da će se Brđaninovo zdravstveno stanje popraviti tako da uskoro može da bude kod svoje kuće.

"U svom je zavičaju i nadam se da će mu se zdravstveno stanje popraviti, tako da bude kući uskoro. On ima status slobodnog čoveka, s time što za bilo kakvo kretanje van teritorije BiH mora da dobije saglasnost Mehanizma", rekao je Lukić.

On je napomenuo da postoje određeni uobičajeni uslovi koji važe kod prijevremene slobode, odnosno da do isteka izrečene kazne mora da obavještava Mehanizam ako mijenja prebivalište, uz jedan poseban uslov, da se svakih sedam dana Mehanizam obavještava o Brđaninovom zdravstvenom stanju.

Brđanin je nakon 23 godine provedene u zatvoru pušten na slobodu zbog teškog zdravstvenog stanja i sinoć je stigao u Banjaluku.

Na banjalučkom Aerodromu dočekalo ga je vozilo Hitne pomoći, a potom je smješten u Univerzitetski klinički centar Republike Srpske u Banjaluci u jedinicu za intenzivno liječenje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana