“Липу” претварају у стамбено насеље

Александар Стојановић
“Липу” претварају у стамбено насеље

БОСАНСКИ ПЕТРОВАЦ - Домаће институције у потпуности су опредијељене да преузму управљање привременим прихватним мигрантским центрима, с посебним акцентом на центар “Липа”. Ипак, мјештани страхују да камп није привремене природе и упозоравају да све изгледа као да се гради стамбено насеље.

О ситуацији у мигрантском центру “Липа” говорио је и министар безбједности у Савјету министара БиХ Селмо Цикотић на радионици “Помоћ мигрантима у БиХ – приступи унутар и изван привремених прихватних центара”.

Поред закључка да је ситуација са мигрантском кризом у БиХ побољшана, Цикотић је навео да Служба за послове са странцима БиХ у сарадњи са локалним полицијама, спроводи бројне акције измјештања миграната из напуштених објеката у прихватне центре те додао да је у посљедње двије седмице премјештено око 600 особа.

Ипак, ситуација је, према ријечима мјештана, другачија од оног како је представљају институције БиХ. Директор Центра за подршку повратницима Унско-санског кантона Немања Давидовић за “Глас Српске” каже да се на самом простору центра “Липа” тренутно се налази пет или шест миксера са бетоном, око осам багера, 15 камиона и више од 40 радника.

- Био сам тамо у понедјељак и вјерујте ми да има више радника и машина него на појединим градилиштима у Бањалуци. Речено ми је да се граде потпорни зидови, али сам терен се не налази у близини брда и планине. Оно што сам видио је да се граде темељи ширине један метар, окопавају терени, припремају чврсте подлоге, те неколико жељезних конструкција за огромне шаторе - рекао је Давидовић.

Због свега виђеног, према његовим ријечима, повратници су у страху да се у Липи не гради привремени мигрантски центар, јер нема објашњења због чега се граде бетонски објекти и зашто је присутан толики број радника.

- Посебно је забрињавајућа ситуација, ако се узме у обзир да тренутно тамо нема ни 200 миграната. Коме се онда толико припрема? Мигранти и не желе да остану у Липи, таман да им изграде најбоље објекте. Они ту буду по дан или два, нахране их и опет покушавају прећи у Хрватску - истиче он.

Оно што изазива посебно разочарење је што се нико од надлежних институција ни приближно не брине о повратницима, као што то чине у случају миграната.

- Да је Влада ФБиХ или било ко радио на процесу повратка и помагању на бољим условима живота повратника од рата до данас једном мјесечно, као што се ради за потребе изградње овог центра, ми бисмо данас имали све услове неопходне за нормалан живот, а не бисмо имали читава села која немају струју - рекао је Давидовић.

Премјештај

Инспектори Службе за послове са странцима БиХ јуче су са четири локације на подручју Бихаћа измјестили 62 мигранта у привремени прихватни центар “Липа”, међу којим је највише држављана Пакистана и Авганистана.

Активности су спроведене у сарадњи са припадницима Министарства унутрашњих послова Унско-санског кантона, те уз подршку медицинског тима хуманитарне организације “СОС Бихаћ”

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана