Ксенија Божовић, замјеница предсједника Грађанске иницијативе Србија, демократија, правда: Ивановића убили они који су га и хапсили

Тања Шикањић
Ксенија Божовић, замјеница предсједника Грађанске иницијативе Србија, демократија, правда: Ивановића убили они који су га и хапсили

Мишљење већине је да иза хапшења и убиства Оливера Ивановића стоје исти налогодавци, само што је оптужбе за ратни злочин радио непрофесионалац, а убиство је починио професионалац, рекла је у интервјуу за "Глас Српске" Ксенија Божовић, замјеница предсједника Грађанске иницијативе "Србија, демократија, правда" и најближа сарадница Оливера Ивановића који је убијен 16. јануара испред сједишта те странке.

ГЛАС: Да ли можете да се помирите с чињеницом да Оливер Ивановић више није жив?

БОЖОВИЋ: Сарадници Оливера Ивановића, пријатељи, али и многобројни грађани не могу да се помире и да верују да он није жив и да више није са нама. Чини нам се да ће се сваког тренутка појавити на вратима канцеларије са осмехом на лицу, пун енергије, бодрећи све око себе. Али, нажалост, сурова реалност је другачија, требаће нам време да је схватимо, ово је велики губитак за све.

ГЛАС: Какво је стање у Косовској Митровици након његовог убиства?

БОЖОВИЋ:      Косовска Митровица после убиства Оливера Ивановића више није исти град, грађани су у шоку, у њему сада влада мук, тишина и велика забринутост. Улице су полупразне, а када падне мрак пусте.

ГЛАС: Да ли је Ивановићевим одласком отишла и нада коју је уливао Србима на Косову говорећи да не напуштају огњишта?

БОЖОВИЋ: Грађани углавном тако и причају, да је са њим отишла и последња нада. Он је био политичар који је разговарао са свима, свуда и увек. Код њега су људи долазили са разним проблемима и излазили задовољни. Није делио људе по националности, него је увек говорио да постоје само добри и лоши људи. Активно је причао о ситуацији на Косову и радио на опстанку и повратку Срба. Никада није помислио да напусти Косово ни Митровицу иако је у њој доживео многе непријатности - два пута паљење аутомобила, паљење страначких канцеларија, упад у стан, малтретирање супруге и малолетног детета, три и по године затвора и на крају убиство. Косово је напустио у ковчегу. Веома тужно за све нас.

ГЛАС: Мислите ли да ће Срби сада почети још више да напуштају покрајину?

БОЖОВИЋ:      Срби су већ сада почели да напуштају Митровицу, а велики број породица је спреман да напусти Косово.

ГЛАС: Од самог момента када је Ивановић убијен могло се чути да он није страдао од Албанаца, већ од српских криминалаца зато што је "некоме" сметао. Да ли и Ви вјерујете у то?

БОЖОВИЋ: Оливер Ивановић јесте многима сметао, то је очигледно, али бих пустила да институције и истражни органи заврше свој посао и изађу са подацима ко је то урадио и ко је то наложио. Моје право је да сумњам да ли су Албанци.

ГЛАС: Ако се тако нешто и потврди, да ли постоји могућност да је и иза хапшења Ивановића и оптужби за злочине могла да стоји иста криминална група с обзиром на то да је Милан Радојичић, у којег су многи упирали прстом, близак властима у Приштини?

БОЖОВИЋ: Мишљење већине је да иза хапшења и убиства стоје исти налогодавци, само што је оптужбе за ратни злочин радио непрофесионалац, а убиство је починио професионалац. Оливера Ивановића је убио професионалац са леђа, са шест хитаца испаљених у грудни кош, услед чега је издахнуо на лицу места.

ГЛАС: Коме је Ивановић сметао?

БОЖОВИЋ: Очигледно је да је Оливер Ивановић сметао и Приштини и Београду, а и међународној заједници.

ГЛАС: Како оцјењујете чињеницу да је упозоравао надлежне да добија пријетње и да му је живот у опасности и да, упркос томе,  ипак није добио полицијску заштиту?

БОЖОВИЋ: Оливер Ивановић је о безбедности грађана говорио и пре и после избора у Митровици. Упозоравао је све надлежне институције у Приштини и Београду и представнике међународне заједнице који су на Косово дошли да успоставе владавину права, да је безбедност на северу лоша, бринуо је за све нас, његове сараднике, а истовремено и за грађане који су му свакодневно причали о лошој ситуацији. Нормално је да се прибојавао и за себе и чланове своје породице.

ГЛАС: Вјерујете ли да ће икада бити откривен убица?

БОЖОВИЋ: Ако узмемо у обзир да ни за једно кривично дело које је учињено до данас нико није ухапшен нити одговарао, сумњамо да ће и за убиство Оливера Ивановића неко одговарати.

ГЛАС: Како оцјењујете чињеницу да још апсолутно никакви резултати истраге нису представљени јавности?

БОЖОВИЋ: Више од 20 дана је прошло од убиства, а ми из Грађанске иницијативе "Србија, демократија, правда" немамо никакве информације о истрази и докле су стигле истражне радње. Мислимо да се истрага разводњава, много је спекулација у свему томе и сматрамо да очигледно не постоји истинска воља да се то реши.

ГЛАС: Јесте ли сагласни да цијелу ситуацију још жалоснијом чине међусобне оптужбе власти у Београду и Приштини да ови други не желе да сарађују у истрази?

БОЖОВИЋ: То додатно уноси конфузију и изазива много беса код нас и грађана на све институције и поред свакодневног апела да сви пруже максимум у истражним радњама да би се брже дошло до резултата, а то је да убица буде пронађен.

ГЛАС: Да ли, као једна од најближих Ивановићевих сарадница, намјеравате да наставите да се залажете за све оно за шта се он борио или Вас је његово убиство поколебало и застрашило?

БОЖОВИЋ: Као његова најближа сарадница са осталим члановима намеравам да наставим да се залажем за све оно за шта се он борио. Биће много тешко, али нећемо дозволити да његово дело буде заборављено. Многи су ме у овој ситуацији питали да ли се плашим, рећи ћу само да постоји страх за чланове породице.

ГЛАС: Ко ће преузети вођство странке?

БОЖОВИЋ: О томе још нисмо причали, има времена.

Медији

ГЛАС: Стиче се утисак да овај случај занемарују не само надлежне институције већ чак и српски медији. Већ након неколико дана дјеловало је као да се ништа важно није десило?

БОЖОВИЋ: Такво мишљење смо и ми стекли, али ћемо се свим средствима борити и тражити да се истина сазна. Оливер Ивановић је увек био доступан свима на Косову, био одличан саговорник, одржавао и пријатељске односе са појединим новинарима, тако да се надамо да ће код појединих прорадити савест и да ће наставити да се интересују и објективно извештавају о убиству. Ми, његови сарадници ћемо се трудити у границама наших могућности да на његово убиство не буде бачена сенка.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана