Ковачевић: У рату у БиХ више од 30 одсто жртава Срби, за шта постоји само два одсто пресуда

ГС
Ковачевић: У рату у БиХ више од 30 одсто жртава Срби, за шта постоји само два одсто пресуда

САРАЈЕВО - Српски делегат у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Радован Ковачевић рекао је да у посљедњем рату у БиХ било више од 30 одсто српских жртава, за које постоји свега два одсто пресуда, док је више од 40 одсто бошњачких жртава.

"Овај број жртава одговара проценту становништва, односно према попису становништва из 1991. године", рекао је Ковачевић и додао да не постоје никакве пресуде за убијене Србе.

Он је подсјетио на обиљежавање Дана несталих лица српске националности на подручју Сарајева и Сарајевско-романијске регије, те нагласио да још нису пронађени посмртни остаци њих више од 150.

Ковачевић је навео да су од осам убијених младића 1992. године у парку у центру Сарајева, пронађени посмртни остаци само двојице и то на депонији, те нагласио да су то ноторне чињенице.

"Ови младићи су малтретирани и на крају убијени у парку на најсвирепији начин. Неки су бачени у Миљацку, неки запаљени, а касније пронађени посмртни остаци и ви то називате фабриковањем", рекао је Ковачевић и упитао да ли је то фабриковање.

Ковачевић је изјавио за "Кликс" рекао да се он слаже са текстом директора Центра "Симон Визентал" Ефраима Зурофа о Сребреници у "Џерузалем посту" у којем пише да није сваки злочин геноцид.

Он је навео да резолуција Генералне скупштине УН никога не обавезује, за разлуку од резолуције Савјета безбједности УН која јесте обавезујућа за све чланице УН, те додао да лично поштује све жртве у Сребреници и искрено жали за њима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана