Кошарац: Води се специјални рат против Српске

Срна
Кошарац: Води се специјални рат против Српске

Источно Сарајево - Против Републике Српске већ дуже вријеме води се специјални рат, чији је циљ "блаћење" и криминализовање кључних политичких личности, урушавање најважнијих институција Републике и поништавање међународно признате самосталности и слободе српског народа у Републици Српској, упозорио је данас предсједавајући Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому парламента БиХ Сташа Кошарац.

Кошарац је истакао да специјални рат воде дијелови "пропале власти" у заједничким институцијама БиХ који знају да им вријеме истиче, да губе подршку грађана и зато не бирају средства да кризу из Сарајева по сваку цијену пренесу у Српску.


"Конкретно, ријеч је о /предсједнику СДА/ Бакиру Изетбеговићу и његовим блиским сарадницима у политичким, полицијским и правосудним институцијама на нивоу БиХ, али и о појединцима из такозваног Савеза за промјене који су, нажалост, у потпуној спрези са Изетбеговићем и који блиско сарађују са његовим људима на остваривању ових циљева", рекао је Кошарац данас на конференцији за новинаре у Источном Сарајеву.

Према његовим ријечима, један од тих људи је и министар безбједности у Савјету министара БиХ Драган Мектић који, према сазнањима које има, сваки свој јавни иступ и нападе на званичнике Републике Српске припрема у сарадњи са сарадницима Изетбеговића, међу којима је и директор Обавјештајно-безбједносне агенције /ОБА/ БиХ Осман Мехмедагић Осмица.

Кошарац тврди да подаци које Мектић и још неки високи функционери Савеза за промјене пласирају јавности и медијима потичу директно из "кухиња" озлоглашеног АИД-а, муслиманске обавјештајне службе која никада није престала да постоји и која је дубоко инфлитрирана у све заједничке институције у Сарајеву.

"Они се служе класичним методама специјалног рата, од незаконитог прислушкивања, застрашивања, уцјена, поткупљивања, паковања криминалних радњи и лажних доказа које пласирају медијима, до кориштења званичних политичких, полицијских и правосудних институција за оно што желе да постигну", навео је Кошарац.

Он је додао да је у овом специјалном рату нападнут, прије свега, предсједник Републике Српске Милорад Додик, који представља кључну институцију и прву линију одбране Републике Српске.

Подсјећајући на бројне неистините и неуспјешне покушаје криминализације Додика, Кошарац је истакао да су у цијели опасни посао укључени и поједини међународни званичници, кроз наметање санкција предсједнику Српске и то уочи доласка на власт нове америчке администрације.

"Подсјетићу вас и на срамни покушај министра /безбједности БиХ Драгана/ Мектића, који није из његове главе, а који је имао за циљ да унесе раздор између Додика и тадашњег предсједника Владе, а садашњег предсједника Србије Александра Вучића", рекао је Кошарац новинарима.

Он је оцијенио да је и то дио специјалног рата, који за циљ има "поткопавање" и изолацију предсједника Републике Српске.

Кошарац је подсјетио и на најновији покушај Изетбеговића да свој неспоран политички утицај на Тужилаштво БиХ искористи како би Додика оптужио за кршење Дејтонског споразума и распиривање националне и вјерске мржње.

"То се дешава само неколико дана након што је Тужилаштво БиХ саопштило да Додика и премијерку Српске Жељку Цвијановић неће оптужити за наводно непоштовање одлуке Уставног суда БиХ која се односи на Дан Републике. Ово што Изетбеговић ради, а, занимљиво, нико од представника такозваног Савеза за промјене не осуђује, такође је дио специјалног рата осмишљеног у жкухињиж муслиманске обавјештајне службе", нагласио је он.

На индиректан начин, додао је Кошарац, нападнута је и Народна скупштина Републике Српске и то кроз оптужницу Тужилаштва БиХ против четворице чланова Комисије за спровођење референдума о Дану Републике Српске.

"Та четворица потпуно невиних људи нису радили ништа друго него спроводили одлуке највише законодавне институције Републике Српске и због тога никако не могу бити оптужени за неизвршавање одлуке Уставног суда БиХ", истиче Кошарац.

Он је упозорио да је циљ ове оптужнице унијети раздор, немир и страх у роководство Народне скупштине Републике Српске с циљем спречавања доношења одлука о расписивању било каквих нових референдума.

Кошарац је скренуо пажњу на чињеницу да се, осим српског члана Предсједништва БиХ Младена Иванића, ниједан други високи функционер Савеза за промјене, а поготово СДС-а, није огласио и осудио подизање оптужнице против чланова Комисије за спровођење референдума.

Према његовим ријечима, методама специјалног рата нападнута је и Радио-телевизија Републике Српске чији челни људи и уредништво трпе сталне притиске и покушаје професионалне и личне дискредитације.

"Осим министра Мектића и још неких функционера такозваног Савеза за промјене, у ово се однедавно укључила и Регулаторна агенција за комуникације, чију одлуку да казни Радио-телевизију Републике Српске због наводно пристрасног извјештавања најоштрије осуђујем и сматрам је дијелом специјалног рата против кључних институција Републике Српске", поручио је Кошарац.

Доказ да иза ових опасних радњи стоје Изетбеговић, дијелови одметнуте муслиманске обавјештајне службе и неки од кључних људи "поражене и издајничке политике" СДС-а и Савеза за промјене, Кошарац је изнио и у чињеници да мета нису само званичници и институције Српске, већ и сви они који показују вољу и намјеру да сарађују са Републиком Српском и СНСД-ом, као водећом политичком снагом српског народа у Републици Српској.

С тим у вези, Кошарац је подсјетио и на изјаве челника ХДЗ-а БиХ и предсједника Федерације БиХ Маринка Чаваре који отворено тврди да је био изложен незаконитом прислушкивању и радњама које су пријетиле да му угрозе живот.

"И умјесто да, као министар безбједности у вези са оваквим тврдњама предузме активности из његове надлежности, Мектић сазива конференцију за новинаре на којој напада челнике СНСД-а и ХДЗ-а и брани Обавјештајно-безбједносну агенцију БиХ", напоменуо је Кошарац.

Он је упитао зашто Мектић, који је стално тврдио да овој земљи не пријети никаква терористичка опасност и да МУП Републике Српске преувеличава ствари, одједном хвали ОБА, тврдећи да су осујетили чак двије терористичке пријетње.

"Притом, Мектић не нуди никакве доказе да се то стварно и десило, због чега отворено сумњам да су његови хвалоспјеви у функцији одбране његових савезника у специјалном рату и нападима на институције Републике Српске", констатовао је он.

Он је поручио да се располаже информацијама ће се напади на Републику Српску и њене институције наставити у наредном периоду и појачавати како се буду приближавали општи избори.

"Дијелови пропале владајуће коалиције у заједничким институцијама, прије свега Бакир Изетбеговић и дијелови СДС-а, у вођењу специјалног рата против Републике Српске и изазивању криза које могу имати несагледиве посљедице виде једину шансу да опстану на политичкој сцени", истакао је Кошарац.

С друге стране, поручио је он, представници институција Републике Српске, СНСД и коалиције политичких партија које врше власт у Републици Српској искористиће сва демократска и институционална средства да осујете остварење циљева специјалног рата против Републике Српске, да сачувају институције, слободу и самосталност.

Кошарац је позвао све разумне људе у овој земљи, све утицајне политичаре у региону и све добронамјерне представнике међународне заједнице да утичу на протагонисте специјалног рата и да зауставе њихове сулуде и опасне намјере.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана