Комшић: Не би било добро да технички мандат потраје до избора

Ж. Д.
Комшић: Не би било добро да технички мандат потраје до избора

САРАЈЕВО - Предсједавајући Предсједништва БиХ Жељко Комшић јуче је на питање “Гласа Српске” да ли БиХ до наредних општих избора може остати са Савјетом министара у техничком мандату, рекао је кратко - “не би било добро да тако буде”.

Комшић је тако донекле ублажио властити став са почетка године када је рекао да нема ништа против да Савјет министара предвођен Денисом Звиздићем у техничком мандату остане наредне четири године.

С друге стране, лидер ХДЗ-а БиХ Драган Човић каже да је промјена Изборног закона предуслов за нормално функционисање свих власти у БиХ. Каже да је данас највећа одговорност на ХДЗ и СДА, као представницима бошњачког и хрватског народа, те да је то доминантно проблем ФБиХ. Човић је  констатовао да партија  на чијем је челу није неодговорна и неће правити нове експерименте, а да нису отклоњени проблеми нелегитимног представљања након општих избора 2018. године.

Човић је истакао да је “БиХ у кризи већ 13 мјесеци јер нема власти на нивоу БиХ”, те да проблем није само Савјет министара, него и Парламент БиХ који нема неопходне комисије да би пословнички могла функционисати.

- Предсједавајући Савјета министара у техничком мандату Денис Звиздић истовремено је и предсједавајући Представничког дома Парламента БиХ и то је неприхватљив стандард у демократском свијету - каже Човић.

Лидер СДА и предсједавајући Дома народа БиХ  Бакир Изетбеговић сматра да је крајње вријеме да се направи коректан компромис у вези са формирањем власти у БиХ.

- Кад кажем коректан компромис, онда подразумијевам да се сви раније донесени закони и државне стратегије морају поштовати, али да чланства у НАТО неће бити док се не постигне нови договор консензусом трију страна у БиХ. У току су разговори на нивоу кабинета три члана Предсједништва БиХ и цијеним да се иде ка рјешењу - тврди Изетбеговић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана