Кантонални суд у Сарајеву одбио да призна закон ванредној управи Агрокора

avaz.ba
Кантонални суд у Сарајеву одбио да призна закон ванредној управи Агрокора

Сарајево - Кантонални суд у Сарајеву одбио је да призна закон о ванредној управи Агрокора за подручје Босне и Херцеговине

То је за "Аваз" изјавио шеф адвокатског тима Агрокора у Босни и Херцеговини Бранко Марић.

Марић сматра да се ради о правном нонсенсу, јер је и суд у Лондону признао ванредну управу Агрокора. 

"У  образложењу суда наводи се да би позитивна одлука била супротна јавном поретку и да би се тиме  угрозило право сваке индивидуе на парничење", каже Марић.

Он је појаснио да оваква одлука, на коју је најавио жалбу Врховном суду Федерације БиХ, може на крају да доведе до комадања компанија у власништву Агрокора у БиХ.

"Вјеровника Агрокора има више од 12.000 и по правомоћности одлуке сви би могли тражити наплату својих потраживања. Признавањем (ванредне управе) је требало заштитити права домаћих господарских друштава. Овако је отворен пут према најгорем сценарију", истакао је Марић.

По његовим ријечима суд је практички омогућио да босанскохерцеговачке компаније у власништву Агрокора својом имовином и новцем одговарају за дугове концерна из Хрватске. Марић сматра да би то угрозило пословање свих босанскохерцеговачких компанија које су у власништву Агрокора и радна мјеста запослених.

"Схватио бих овакву одлуку да се ради о дуговима које, на примјер, имају Сарајевски кисељак или Конзум, али овдје је ријеч искључиво о дуговима компанија из Хрватске. Несхватљиво ми је да то Кантонални суд у Сарајеву није препознао, јер доношење позитивне одлуке искључиво је у интересу босанскохерцеговачкога господарства", рекао је Марић.

Уз Ледо и Сарајевски кисељак, у БиХ дјелује и трговачки ланац Конзум који заједно запошљавају више од 4.000 радника.

Ванредна управа ће се жалити

Из Агрокора су потврдили да су запримили рјешење Кантоналног суда у Сарајеву којим је одбијен њихов захтјев да се у Босни и Херцеговини (БиХ) призна поступак ванредне управе као инсолвенцијски поступак те кажу да ће уложити жалбу, напоменувши да та судска одлука неће утицати на њихово пословање у БиХ, које је стабилно и одвија се редовно.

"Агрокор је путем пуномоћника запримио рјешење Кантоналног суда у Сарајеву, којим је одбијен Агрокоров захтјев да се у Босни и Херцеговини призна поступак изванредне управе као инсолвенцијски поступак отворен рјешењем Трговачког суда у Загребу дана 10. травња ове године. Суд као главни аргумент одбијања Агрокоровог захтјева за признање наводи да би такво признање било супротно јавном поретку БиХ будући да њезин правни сустав не познаје институт изванредне управе у трговачком друштву", одговорили су из Агрокора на Хинин упит.

Агрокор ће, како наводе, уложити жалбу Врховном суду ФБиХ у Сарајеву на то рјешење у прописаном року.

"Та одлука Суда неће утјецати на пословање Агрокорових компанија у Босни и Херцеговини које је стабилно и одвија се редовно", истиче се у изјави ванредне Управе.

Такође наводе како се "повратак Мерцатора на тржиште БиХ, као и докапитализација Конзума БиХ, одвијају према плану."

(Аваз.ба)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана