Јуријан Крак, амбасадор Холандије у БиХ: Апликација БиХ нема пуну подршку у Савјету Европе

Агенције
Јуријан Крак, амбасадор Холандије у БиХ: Апликација БиХ нема пуну подршку у Савјету Европе

Сарајево - Амбасадор Холандије у БиХ Јуријан Крак изјавио је да је Предсједништво Савјета Европе обавијестило власти у БиХ да у том тијелу нема неопходне једногласности у вези са захтјевом БиХ за чланство у ЕУ.

- То значи да у овом тренутку нема довољно подршке за одлуку да захтјев буде прослијеђен Европској комисији на анализу - рекао је Крак у интервјуу порталу "Јуропеан вестерн Балканс" коментаришући најаву БиХ да ће 15. фебруара предати захтјев за чланство у ЕУ.

Додао је да предаја апликације не значи да ће БиХ у кратком року приступити ЕУ.

- Да би се то догодило, потенцијални кандидат мора да испуни велики број строгих услова. То захтијева реформе и трајаће годинама. Предаја захтјева јесте важан корак, али је то тек један од много корака на дугом и захтјевном путу. Смислени напредак није само у доношењу закона и прописа, формулисању акционих планова и почетку примјене стратегија. БиХ мора да измијени свој социјални систем, а неопходно је и смањење броја запослених у јавном сектору и избацивање из јавних предузећа политичких аматера који се играју менаџера - нагласио је Крак и додао да је потребно и успостављање механизма координације и пуна примјена Споразума о стабилизацији и придруживању.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана