Јањић повукао кандидатуру за главног тужиоца

Срна
Јањић повукао кандидатуру за главног тужиоца

САРАЈЕВО - Тужилац Тужилаштва БиХ Мирослав Јањић обавијестио је јутрос чланове Високог судског и тужилачког савјета /ВСТС/ да је повукао кандидатуру за главног тужиоца.

Јањић, који је од Подвијећа Савјета за именовање добио високе оцјене, одлуку је образложио процесима у Тужилаштву "чија ће оправданост или неоправданост тек да се покажу".

ВСТС БиХ данас расправља о избору главног тужиоца Тужилаштва БиХ, односно о приједлогу Подсавјета да се понови конкурсна процедура за избор главног тужиоца.

Интервјуи са четири кандидата који испуњавају услове конкурса обављени су 22. септембра, а Срна незванично сазнаје да је највише гласова добио Миленко Кајганић, који је вршилац дужности главног тужиоца БиХ.

Он је члановима ВСТС-а предложен као прворангирани, а његов број бодова далеко је већи од осталих кандидата.

На интервју су, осим Кајганића, дошли и тужиоци Диана Кајмаковић и Мирослав Јањић, као и Сеид Марушић, с обзиром на то да су њихове пријаве верификоване након конкурсне процедуре.

На интервју је приступила и Кајмаковићева, која је са мјеста шефа Одјељења за корупцију Тужилаштва БиХ премјештена у Одјељење за ратне злочине и против ње је покренута интерна истрага због тога што су је двије криминогене особе помињале у апликацији "Скај", због чега се сада све провјерава.

У међувремену, Кајмаковићева је стављена на црну листу САД.

На челним позицијама у правосуђу на нивоу БиХ тренутно нема ниједног Србина.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана