Извјештај Савјету безбједности: РС подржава иницијативу ЕУ

Срна
Извјештај Савјету безбједности: РС подржава иницијативу ЕУ

БАЊАЛУК - Савјету безбједности УН упућен је 13. Извјештај Републике Српске, у којем Влада изражава своје виђење питања која се налазе пред БиХ и посебан акценат се ставља на снажну подршку Владе новој иницијативи ЕУ за БиХ, као и на нужност децентрализоване федералне структуре БиХ.

Уз извјештај је упућено писмо предсједника Српске Милорада Додика генералном секретару УН Бан Ки Муну, у коме се наводи да Српска, страна потписница Општег оквирног споразума о миру у БиХ /Дејтонски споразум/ и анекса који су његов саставни дио, 13. Извјештај доставља с циљем да помогне Савјету безбједности УН у предстојећој дебати о БиХ.

"У Извјештају се прво у кратким цртама представљају изјава којом се усваја низ битних реформи у складу са Уставом БиХ и активности Републике Српске на испуњавању обавеза из тог докумеита", наведено је у писму предсједника Српске.

У писму се појашњава да су то сталан рад Републике Српске на економским реформама, преиспитивање скупих и неефикасних институција на нивоу БиХ, развој реформе правосуђа неопходне за достизање европских стандарда и преговори о механизму координације нивоа власти у БиХ.

"Затим, у Извјештају се испитује нужност децентрализоване дејтонске структуре БиХ за очување стабилности и функционалног управљања БиХ. Такође се образлаже потреба да БиХ, као највећи европски извозник бораца у 'Исламску државу' по глави становника, посебно буде на опрезу и спријечи тероризам код куће", истиче се у писму генералном секретару УН.

Предсједник Српске подсјећа да је тероризам, као озбиљан изазов пред којим се нашла БиХ, трагично показао лице 27. априла у смртоносном нападу радикалног исламисте на полицију Републике Српске у Зворнику.

"Међу ухапшенима у вези са нападом налази се најмање један повратник из борби у Сирији", напомиње предсједник Српске.

У Извјештају се разматра и зашто Канцеларија високог представника /ОХР/ мора бити затворена, зашто чланице УН треба да се супротставе контрапродуктивној резолуцији о злочинима у Сребреници и зашто Савјет безбједности УН, након више од 19 година мира у БиХ, треба да престане да се позива на Поглавље седам Повеље УН.

"Љубазно Вас молим да овај акт, приложени Извјештај и његова четири додатка доставите чланицама Савјета безбједности УН. Уколико Вама или чланицама Савјета безбједности буду потребне информације поред оних које су садржане у Извјештају или одговори на евентуална питања у погледу његовог садржаја, биће ми задовољство да Вам их доставим", поручио је предсједник Српске у писму генералном секретару УН Бан Ки Муну.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана