Изетбеговић: Пуштање Орића од круцијалног значаја за односе са Србијом

Срна
Изетбеговић: Пуштање Орића од круцијалног значаја за односе са Србијом

Сарајево - Бошњачки члан Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић изјавио је да је пуштање осумњиченог за ратне злочине Насера Орића из екстрадиционог притвора у Швајцарској и његов повратак у БиХ "од круцијалног значаја за наставак опоравка односа БиХ и Србије".

У разговору са британским амбасадором у БиХ Едвардом Феругосном, Изетбеговић је рекао да је хапшење Орића и понашање Србије у овом случају "неприхватљиво и разочаравајуће".

Изетбеговић је захвалио Великој Британији за приједлог резолуције о Сребреници која је достављена Савјету безбједности УН, саопштено је из Предсједништва БиХ.

Он је изразио и захвалност због обима и начина обиљежавања страдања у Сребреници које ће бити организовано широм Велике Британије, те потврдио учешће на централној свечаности обиљежавања која ће бити одржана у Лондону 6. јула.

Саговорници су се, између осталог, усагласили о потреби убрзанијег провођења реформи неопходних за евроатлантске интеграције БиХ.

Ратни командант муслиманских снага у Сребреници Насер Орић ухапшен је 10. јуна у швајцарском граду Берну по потјерници коју је за њим 2014. године расписала Србија која га терети за ратни злочин.

Орића, бившег команданта 28. Дивизије такозване Армије БиХ, Хашки трибунал је 2008. године ослободио кривице за злочин почињен у Сребреници.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана