Избјегличке колоне виза и за екстремисте

Жељка Домазет
Избјегличке колоне виза и за екстремисте

Сарајево - Представници институција БиХ и међународних организација упозоравају да постоји реална опасност да се међу избјеглицама из Сирије, које би послије Србије на путу ка развијеним земљама ЕУ могле да искористе и БиХ, нађу и екстремисти који могу да угрозе безбједност.

Начелник Сектора за оперативну подршку у Служби за послове са странцима Раде Ковач рекао је "Гласу Српске" да ће све безбједносно интересантне особе које улазе у БиХ бити стављене под лупу.

- Све те особе ће бити фотографисане и стављене под провјеру. Постоји реална опасност да и они који су били на ратишту у Сирији на страни радикалних група могу искористити прилику да се врате у БиХ и друге земље из којих су отишли. Реално је очекивати да се у колоне избјеглица из ратом захваћених подручја убаце такозвани спавачи који желе да уђу у своју земљу и одатле праве мрежу. То је огроман безбједносни изазов и они представљају опасност не само за БиХ, него за цијели регион и ЕУ - рекао је Ковач наводећи да изазови које носи очекивани талас избјеглица морају бити узети као приоритет у раду свих безбједносних агенција у БиХ.

Шеф Мисије Организације за европску безбједност и сарадњу (ОЕБС) Џонатан Мур разговарао је јуче о овом проблему са министром безбједности БиХ Драганом Мектићем. Мур је "Гласу Српске" казао да су размотрили степен спремности БиХ да се суочи са могућим таласом избјеглица које би могле да свој пут према ЕУ потраже преко БиХ.

- Осим институција БиХ, овим проблемом морају да се позабаве и међународне организације и институције. То је велики изазов за све нас у међународној заједници. БиХ се одавно сусреће са проблемом трговине људима, а постоји ризик да тај проблем буде већи због избјеглица. Домаће институције имају ограничене ресурсе и због тога је овај изазов за њих већи - истакао је Мур.

На питање да ли постоји опасност да се међу избјеглицама нађу и они који су отишли да ратују у Сирији, Мур је рекао да је то питање у надлежности домаћих институција.

- То је надлежност Граничне полиције и других служби и агенција. Мислим да они доста ефикасно прате сва та питања - рекао је Мур.

Мектић јуче није одговарао на наше позиве, а прошле седмице је најавио да ће Савјету министара БиХ упутити документ са приједлогом мјера које БиХ треба да предузме како би спремно дочекала мигранте који би из Србије могли да се окрену према БиХ.

Посланик НДП-а у Представничком дому Парламента БиХ Момчило Новаковић истиче да постоји реална опасност да се у таласу избјеглица појаве и они који су из БиХ отишли на страна ратишта, а да је велики изазов и прихват избјеглица.

- БиХ није спремна ни за једно ни за друго. Мада се БиХ за сада не налази на траси кретања избјеглица из Сирије, постоји реална опасност да постане коридор ка ЕУ. Ако би кренули преко БиХ, постоји реална опасност да због репресивних мјера у Хрватској остану овдје и тада ћемо видјети да ли смо спремни да прихватимо толики број избјеглица. Мислим да нисмо спремни јер ми немамо ни смјештајне ни финансијске капацитете да им пружимо уточиште. Што се тиче опасности од радикалних група, безбједносне и правосудне институције морају имати спреман одговор на тај изазов - рекао је Новаковић изразивши наду да ће Тужилаштво БиХ радити по закону који одлазак на страна ратишта третира као кривично дјело.

Мађарска није дозволила избјеглицама да се укрцају у возове за ЕУ

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана