Иванцов: Суд и Тужилаштво морају да раде објективније

Срна
Иванцов: Суд и Тужилаштво морају да раде објективније

Сарајево - Руски амбасадор у БиХ Петар Иванцов изјавио је да Суд и Тужилаштво БиХ морају да раде објективније и професионалније и да се кроз дијалог власти ентитета и институција БиХ требају предузети конкретни кораци ради побољшања актуелне ситуације.

Иванцов је рекао да Русија у коминикеу Савјета за провођење мира није била за осуду референдума у Републици Српској јер је сматрала да се, уколико се нешто осуђује, морају предложити конкретни кораци како се ситуација може поправити, што није био случај у коминикеу.


"Сматрамо, да ако осуђујемо, онда морамо предложити конкретне кораке како се ситуација може поправити, а она може бити исправљена само дијалогом и сарадњом између власти ентитета и институција БиХ", рекао је Иванцов за ТВ1.

Одговарајући на питање да ли би подржао референдум о отцјепљењу Републике Српске, Иванцов је подсјетио да је, када је потписиван Дејтонски споразум, утврђено да је БиХ независна, суверена и цјеловита земља, која се састоји од два ентитета, те у којој је осигурана равноправност сва три државнотворна народа, а сваки од њих има своје интересе.

"Постоји став Републике Српске да би се она осјећала сигурније и наводно била боље економски развијана ако би постала самостална. У исто вријеме, представници хрватског народа не скривају жељу да они добију своје подручје на којем би могли дјеловати. Бошњаци, са своје стране, отворено кажу да БиХ мора бити унитарна и што више централизирана", рекао је Иванцов.

Руски амбасадор је истакао да политичари увијек имају своје амбиције и да је битно да ове амбиције не наносе штету народима у БиХ, него да раде у њихову корист.

Одговарајући на питање да ли је БиХ у овом тренутку потребан OHR, Иванцов каже да је OHR архаизам и да више не игра значајну улогу у политичким процесима савремене БиХ.

"Ако неко мора ријешити нека битна питања за БиХ, онда то морају учинити домаћи политичари који представљају три државотворна народа. Само уз консензус између њих, могу да се нађу реална рјешења", поручио је Иванцов.

Истичући да цијени високог представника Валентина Инцка и његовог замјеника Брјуса Бертона, Иванцов је навео да улога високог представника и OHR-а све мање видљива.

"Погледајте рецимо ситуацију око Мостара, гдје високи представник покушава одиграти неку улогу у том процесу. Успјеха, као што видите, нема", рекао је Иванцов.

Он је навео да страни амбасадори у БиХ не би требало да се мијешају између народа и власти и да његове колеге не би требало да дају изјаве о унутрашњим питањима БиХ.

"Замислите када би амбасадор БиХ у Лондону изашао у јавност са изјавом да референдум о чланству Велике Британије у ЕУ не одговара интересима становништва Велике Британије. Сигуран сам да би сљедећег дана добио позив из Министарства спољних послова и да би му било речено да се не мијеша у унутрашње ствари Велике Британије", рекао је Иванцов.

Говорећи о европским интеграцијама БиХ, Иванцов је навео да Руска Федерација никада није била против чланства БиХ у ЕУ и сматра да Унија може бити фактор стабилности и мира у БиХ.

"Осим тога, чланство у ЕУ подржавају све политичке снаге, сва три народа у БиХ. Постати члан ЕУ је суверен избор БиХ и ми то поштујемо", рекао је Иванцов.

Када је ријеч о путу БиХ у НАТО, Иванцов је истакао да Русија сматра да проширење НАТО-а, укључујући и Балкан, ствара додатне подјеле и не доприноси безбједности.

"НАТО је прије свега војна организација и чланство у њој подразумијева додатне обавезе. Ако БиХ постане чланица НАТО, могуће да буде увучена, рецимо, у неки конфликт, који нема ништа са интересима БиХ, а мора то чинити због колективних обавеза, садржаних у Уговору о колективној безбједности Алијансе", рекао је Иванцов.

Говорећи о раду Хашког трибунала, Иванцов каже да нека рјешења овог суда нису довољно објективна и да се примјећује дисбаланс у његовом раду.

"Количина кривичних поступка који се воде против представника Срба не може бити неупоредиво већа од поступака који се воде против представника других народа", рекао је Иванцов.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана