Иста цијена струје и љети и зими

 Маријана Миљић Бјеловук
Иста цијена струје и љети и зими

БАЊАЛУКА - Републичка комисија за енергетику (РЕРС) идуће седмице одлучује о цијени струје за домаћинства у Српској, а за сада је план да буде уведена јединствена тарифа, односно да не буде више зимског и љетног обрачуна потрошње електричне енергије, сазнаје “Глас Српске”.

Комисија је прошле седмице усвојила Приједлог тарифног система за продају електричне енергије и коришћење дистрибутивне мреже, који је у петак објављен и у “Службеном гласнику” и истог дана ступио је на снагу. Тим документом дефинисано је да до 500 потрошених киловата приликом обрачуна струје домаћинства плаћају по једној цијени, односно од 501 до 1.500 киловата по другој, а од 1.501 по трећој. Идући корак је, наводе у РЕРС-у, одлучивање о мрежарини и цијени јавног снабдијевања. Тај документ, како сазнајемо, требало би да се нађе пред члановима РЕРС-а 15. децембра. Након тога и тај документ требало би да буде објављен у “Службеном гласнику” и план је да буде у примјени од почетка идуће године.

Поједини чланови РЕРС-а наводе да је већ сада извјесно да ће бити усвојена једна тарифа на сједници у четвртак те да ће она бити на снази током читаве године.

- Та тарифа важиће како за јануар и фебруар, тако и за јун и јул, као и за све остале мјесеце у години. То ће сигурно утицати на то да ће током љета домаћинства имати веће рачуне, јер је претходних година струја била јефтинија од априла до октобра. Можда буде и неких промјена, али чисто сумњамо. Сви су тренутно за ову варијанту - наводе у РЕРС-у.

Предсједник РЕРС-а Владислав Владичић потврдио је “Гласу” да би идуће седмице требало да засједа комисија, јер је након усвајања блок тарифа потребно донијети и одлуку о цијена мрежарине и струје.

- Још разматрамо шта и како. Заноћимо са једним бројем, а ујутру се пробудимо са другим. Упркос том вијећању неће доћи до већих промјена на рачунима. Поједини ће платити четири, пет марака више, односно исто толико поједина домаћинства мање. Они који троше више од 1.500 осјетиће највеће промјене на рачунима - наводи Владичић и додаје да до 500 киловат-сати струје троши нешто више од 70 одсто домаћинстава у РС.

Према рачуници из РЕРС-а оним домаћинствима која потроше 500 киловата струје рачуни би од Нове године требало да буду 67,57 марака без ПДВ-а, а она домаћинства која троше око 700 киловата имаће исти и децембарски и јануарски рачун. Највеће промјене на рачунима осјетиће она домаћинства која троше више од 1.500 киловата струје.

Одустајање од пелета

Велики број грађана Српске је због поскупљења пелета и дрвета за огрев прешао на гријање на струју и они би због тога могли да троше највише струје и самим тим плаћају и највеће рачуне од идуће године.

У бањалучкој “Електрокрајини” раније су навели да је од 7.000 стамбених јединица до октобра више од 3.500 прешло на струју, а тај тренд биће настављен.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана