Илији Јурићу шест година затвора због силовања Српкиње

Срна
Илији Јурићу шест година затвора због силовања Српкиње

Сарајево - Апелационо вијеће Суда БиХ осудило је Илију Јурића на шест година затвора због силовања Српкиње на подручју Оџака 1992. године.

Јурић је првостепеном пресудом Суда БиХ у новембру 2015. године био ослобођен свих оптужби. Ову пресуду укинуло је Апелационо вијеће и обновило суђење.


Након обновљеног суђења, Јурић је проглашен кривим да је као припадник Хрватског вијећа одбране /ХВО/ с другим војницима силовао оштећену.

Апелационо вијеће Јурића је ослободило оптужби по двије тачке за физичко малтретирање цивила.

С обзиром да је у првостепеном поступку био ослобођен, на пресуду Апелационог вијећа дозвољена је жалба Трећестепеном вијећу, преноси Бирн.

Тужилаштво БиХ терети држављанина БиХ и Хрватске Илију Јурића, да је у ноћи између 4. и 5. јуна 1992. године, са другим припадницима ХВО-а, у мјесту Посавска Махала силовао и сексуално злостављао жртву српске националности, што је за посљедицу имало наношење физичких и психичких повреда.

У оптужници се наводи да је Јурић у другој половини јула 1992. године, заједно са другим војницима, пресрео двије жртве које су са дјецом ишле у посјету мужевима затвореним у Основној школи у Оџаку и намјерно им нанио психичке и физичке боли.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана