И спора вожња изазива саобраћајке

 Јана Кезић
И спора вожња изазива саобраћајке

БАЊАЛУКА - Возачи који пребрзо возе с разлогом су под лупом полиције, јер на тај начин угрожавају животе, али и спора вожња, због које је у Српској за 22 мјесеца издато 18 казни, може бити узрок бројних опасности у саобраћају.

У Министарству унутрашњих послова (МУП) су за “Глас” казали да, према Закону о основама безбједности саобраћаја на путевима у БиХ, возач не смије смањити брзину кретања до те мјере да његово возило причињава сметњу нормалном одвијању саобраћаја.

- Од почетка прошле године до краја октобра ове године возачима је укупно издато 18 прекршајних налога по овом основу - казали су у МУП-у.

Објаснили су да је за наведени прекршај прописана и казна у износу од 30 КМ, а уколико је тим прекршајем изазвана и саобраћајна несрећа, возач ће бити кажњен у износу од 50 до 150 КМ и одредиће му се један казнени бод.

Објаснили су да, према наведеном закону, возач не смије мијењати начин управљања возилом наглим смањењем брзине кретања, осим у случају непосредне опасности, а ако ипак намјерава знатније смањити брзину, дужан је то учинити на начин којим неће угрозити друге возаче који се крећу иза њега.

- Због описаних прекршаја од  јануара 2021. до краја октобра ове године у цијелој Српској по том основу издато је 36 прекршајних налога, од којих  шест због проузрокованих саобраћајних несрећа - подаци су МУП-а.

За наведене прекршаје прописана је, како кажу, и казна у износу од 40 или 50 КМ, а уколико је наведеним прекршајима изазвана саобраћајна несрећа, возач ће морати платити од 50 до 200 КМ и одредиће му се један или два казнена бода.

Вршилац дужности замјеника директора Агенције за безбједност саобраћаја РС Милија Радовић за “Глас” каже да спора вожња отежава нормално одвијање саобраћаја.

- Ако неко вози знатно испод ограничене брзине, онда се може очекивати да ће га сви претицати, а свако претицање са собом носи одређени ризик - рекао је Радовић.

Због тога, како каже, возила треба да се крећу у складу са прописима.

- Неки возачи возе спорије из разлога попут здравствених проблема или квара на возилу, али има и оних који причају путем телефона, за шта нема никаквог оправдања - казао је Радовић. 

С њим је сагласан и члан Савјета за безбједност саобраћаја града Бањалука Миленко Јаћимовић који истиче да спора вожња доводи и до загушења саобраћаја, али и одузимања првенства пролаза те непрописног одстојања између возила.

- Само у Бањалуци има 86.000 регистрованих моторних возила, плус она која долазе у овај град, што је огроман број возила која струје градским улицама и ту долази до загушења саобраћаја - казао је Јаћимовић.

Пјешаци

Према подацима МУП-а, у Српској је за десет мјесеци у саобраћајним несрећама страдало 12 пјешака, а у истом периоду лани 13.

-  Најчешћи узроци саобраћајних несрећа су неприлагођена брзина и вожња под утицајем алкохола - казали су у МУП-у.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана