Хрватска још није повукла средства за мост на Сави

nezavisne.com
Хрватска још није повукла средства за мост на Сави

Бањалука, Загреб - Хрватска је једна од ријетких земаља Европске уније која још није потписала партнерски споразум са Европском комисијом, кључни документ без којег не може повући десет милијарди евра средстава до 2020. за пројекте у тој земљи који ће бити финансирани средствима ЕУ.

За БиХ и РС тај споразум је важан зато што од његовог потписивања зависи када ће Хрватска повући средства за изградњу њихове половине моста на Сави код Градишке и прикључне саобраћајнице за аутопут Загреб - Београд. Наиме, док тај мост не буде изграђен, аутопут Бањалука - Градишка завршаваће у ријеци Сави, пишу "Независне новине"

Хрватска очекује средства у висини од 20 милиона евра за своју половину моста, док је друга половина обезбијеђена од стране РС. Такође, Хрватска треба уложити неколико десетина милиона евра за брзу цесту којом ће повезати мост са аутопутем Загреб - Београд у дужини од девет километара.

Како је протеклих мјесеци писао "Јутарњи лист", Хрватска је нацрт предложених пројеката послала у априлу, али га је Европска комисија вратила на дораду. Како су нам колеге из "Јутарњег" незванично рекле, постоје неке најаве да би тај документ могао бити потписан до краја године, али засад нема гаранција да ће тако бити.

Душан Топић, директор "Аутопутева РС", рекао је да је за средину октобра заказан састанак у Загребу на тему моста на Сави. Он је истакао да Влада РС и даље полази од најава из Европске комисије да ће наредне године бити расписан тендер за извођача радова, а радови почети 2016. године.

"Чекамо да Хрватска добије та средства и да то све коначно крене. А онда ћемо се ми потрудити да убрзамо и у вези с извођачима радова и документацијом, и да покушамо да договоримо да што више посла ми преузмемо на себе, да ми радимо и самим тиме да утичемо на темпо радова", казао је Топић.

Према његовим ријечима, проблем у Хрватској је то што многи нису задовољни ставом Европске комисије о нефинансирању моста на Пељешцу, који је Хрватској важан да би се цестовно повезала са својим југом.

Осим тога, како је рекао, проблеми су били и на релацији Загреб - Сарајево.

"Стално је ту било неко свађање Сарајева и Загреба због Пељешца, Плоча и Неума, а неколико пута су директно рекли да се неће радити мост код Градишке док не буде изграђен мост код Свилаја на коридору 5ц. А ево сад, ни из трећег покушаја, не могу тамо да крену с радовима. Међутим, увјерен сам да ћемо мост на крају изградити", рекао је Топић.

Он је такође истакао да је додатна спорост настала и зато што је формирана комисија у којој су биле укључене Хрватска, БиХ и РС, што је додатно успорило цијели поступак.

До закључења овог броја "Независних" није нам стигао одговор из Министарства регионалног развоја и фондова ЕУ у вези с овом темом.

Подсјећања ради, Меморандум о сагласности за припрему и изградњу аутопута између Бањалуке и Градишке и прикључка на посавски аутопут Загреб - Липовац, на паневропском коридору 10, у подручју постојећег чвора Окучани, потписан је давног 21. априла 2004. године. Као кључни заједнички објекат предвиђен је нови гранични мост преко ријеке Саве са прикључним дионицама до постојећих цеста на обје стране.

Петнаестог маја 2007. године усаглашене су контактне тачке за мост, а "Хрватске аутоцесте" су 19. априла 2010. године потписале уговор за израду цјелокупне пројектне документације за мост и прибављање одобрења за грађење са Грађевинским факултетом из Загреба.

Споразум о изградњи међудржавног моста преко ријеке Саве код Градишке и прикључних граничних дионица међудржавне цесте Е-661 су Савјет министара БиХ и Влада Хрватске потписали 3. новембра 2011. године.

Након још неколико одржаних састанака, на инсистирање хрватске стране дошло је до ревизије пројекта моста, а након тога и до тражења средстава за финансирање изградње моста од стране ЕУ.

Европска комисија је прије два мјесеца ексклузивно "Независним" потврдила да ће прихватити финансирање хрватске половине моста и да ће изградња почети 2016. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана