Хрвати највише зависни од алкохола

Глас Српске
Хрвати највише зависни од алкохола

Загреб - Алкохолизам је најчешћа зависност у Хрватској, гдје има око 250.000 углавном мушкараца који ниједан дан не могу без алкохола, показала је најновија публикација Хрватског завода за јавно здравство о менталном здрављу нације.

Мушки дио популације четири пута више посеже за чашицом него жене, а они на психијатријском лијечењу најчешће завршавају, и то због депресије. Како је наведено, највише буде попијено вина и пива.

Психијатар Анте Багарић каже да се од укупног броја алкохоличара само њих осам одсто лијечи.

И када је ријеч о самоубиствима и начину убијања присутне су полне разлике, па су готово сва самоубиства почињена ватреним оружјем и експлозивом регистрована код мушког пола, док су жене склоније тровању.

Публикација о менталном стању Хрвата показује да су ментални поремећаји на четвртом мјесту међу водећим групама болести у Хрватској.

Багарић каже да су најчешћи анксиозни поремећаји, поремећаји расположења те они повезани с узимањем психоактивних супстанци.

Четвртина грађана Хрватске има менталне сметње с дијагнозом неког психичког поремећаја, друга четвртина има "мање изражене психичке сметње", али огроман број особа уопште није свјестан проблема.

Многе менталне поремећаје не препознају ни стручњаци па особе с анксиозним сметњама годинама долазе љекару и жале се на различите соматске сметње.

Годинама такви пацијенти обилазе кардиологе, гастроентерологе, физијатре, али без икаквих резултата.

Посебно осјетљив дио друштва су старије особе, које се тешко прилагођавају брзим промјенама у друштву, несигурне су, често фрустриране и резигниране.

С временом то заостајање постаје све веће и такве особе бивају искључене из свих важних друштвених процеса.

Нова епизода "Игре престола" се појавила на интернету

 

Двије дуге године је ХБО успио да сачува све тајне осме сезоне "Игре престола", а мање од мјесец дана пред премијеру прве епизоде, садржај је објављен на интернету.

"Редитор" под именом "ТхеРеалФрикиДоцтор" је већ познат по томе што влада интернет тајнама "Игре престола", а сада је подијелио са свима и детаље прве епизоде осме сезоне. У видеу који је овај корисник "Редита" објавио су откривене смрти ликова, новонастале ситуације и поједина уједињења, а већина фанова је бијесна због тога што је ХБО дозволио овакав пропуст. Иако су дотични видео успјели да скину с интернета, он се ипак стално враћа и информације су већ доступне.

Вино и пиво

Истраживање показује да у Хрватској највише буде попијено пива, и то 69 одсто испитаника га конзумира.

На другом мјесту је вино као алкохолно пиће које је међу популарнијим код становништва Хрватске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана