Хотел на Башчаршији угрожава Стару цркву, национални споменик

Маријана Миљић
Хотел на Башчаршији угрожава Стару цркву, национални споменик

Сарајево - Комисија за очување националних споменика БиХ затражиће обустављање изградње хотела "Сид" на сарајевској Башчаршији јер страхују да би он могао да угрози Стару православну цркву, која је национални споменик.

Градња хотела почела је крајем јула прошле године, а инвеститор је истоимена фирма из Санског Моста.

Комисија за очување националних споменика упутила је јуче апел надлежним институцијама да преиспитају изградњу хотела. Предсједавајућа комисије Љиљана Шево рекла је да ће тражити да одобрење за градњу буде стављено ван снаге јер је форма хотела у потпуном нескладу са амбијентом.

- На Башчаршији је у току градња великог објекта који је у директном контакту са Старом православном црквом. Својим габаритима и висином у потпуности угрожава цјелину цркве, али и амбијенталну цјелину сарајевске чаршије, тако да је комисија одлучила да хитно пошаље дописе надлежнима, па чак и полицији, да би се утврдило да ли је за објекат који се гради издато одобрење - казала је Шево.

Градитељска цјелина Стара православна црква у Сарајеву проглашена је националним спомеником БиХ 2006. године. Споменик се састоји од цркве, црквеног дворишта, зграде Музеја, оградног зида, улазне капије, парохијског дома и покретног насљеђа.

У Српској православној црквеној општини Сарајево казали су "Гласу Српске" да спроводе правне активности у вези са провјером граница земљишта.

- За сада је примјетно да се зидови објекта сударају са парцелама земљишта на којем се налази Стара православна црква, а та цјелина је свеукупно споменик културе БиХ првог степена. Комисија за очување националних споменика је вјероватно реаговала због нарушавања изгледа амбијенталне цјелине јер се осим Старе цркве цијели овај дио Башчаршије води као културно добро - казали су у Српској православној црквеној општини Сарајево и додали да инвеститор гради хотел на парцели која је својевремено била власништво Ауто-мото савеза Југославије.

Фајко Селман из предузећа "Сид" казао је да су од сарајевске општине Стари Град добили сву потребну документацију за градњу хотела.

- Имамо урбанистичку и грађевинску дозволу. Са градњом смо почели тек када смо прибавили сву потребну документацију. Прије четири године предали смо захтјев за дозволе, а добили смо их тек половином прошле године, након чега је и почела градња хотела - казао је Селман и додао да их је јуче посјетила грађевинска инспекција и тражила сву документацију.

Селман додаје да неће дозволити да градња хотела буде обустављена.

- Стигли смо до крова хотела и било би крајње некоректно да због нечијег пропуста буде обустављена градња. Ми смо овдје уложили неколико милиона марака - навео је Селман.

Из општине Стари Град јуче нисмо добили одговоре на питања да ли су издали сву потребну документацију фирми "Сид" и како је на том мјесту могућа градња хотела.

Стара црква на Башчаршији, посвећена светим арханђелима Михаилу и Гаврилу, спада међу најзначајније културно-историјске споменике на овом простору, а има дугу и бурну историју. Њени темељи потичу још од прије 6. вијека, а документи говоре о обнови цркве у 12. вијеку. Од времена званичног доласка Отоманске империје постоји око 60 турских докумената у којима се спомиње Стара црква. У 16, 17. и 18. вијеку црква је више пута горјела и рушена је до темеља, али је увијек обнављана. Музеј Старе цркве спада међу првих пет у свијету и броји око 700 експоната, међу којима су иконе, предмети и документи непроцјењиве вриједности.

Угрожени споменици

Комисија за очување националних споменика БиХ донијела је јуче закључак да историјски споменик, Мост Мехмед-паше Соколовића у Вишеграду, буде обрисан са листе угрожених споменика јер ће ускоро бити завршена његова рестаурација.

Комисија је на листу угрожених споменика уврстила два добра - Куновски запис и Стари град Рмањ. Занимљиво је да је запис на листу доспио јер је постављен на картонску подлогу и причвршћен селотејпом. Комисија је апеловала на федералне власти да што прије уклоне селотејп.

Црни врх

Комисија за очување националних споменика БиХ одбила је 2012. године захтјев "Рајфајзен лизинга" да преиспита своју одлуку којом је градитељска цјелина стамбеног насеља Црни врх у Сарајеву проглашена националним спомеником првог степена. Рајфајзен банка уз помоћ федералних институција намјеравала је да сруши вилу "Маркезић Корн" у насељу Црни врх, која је проглашена националним спомеником и на том мјесту изгради стамбено-пословни комплекс.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана