Хаскић способан да прати суђење за тероризам

Срна
Хаскић способан да прати суђење за тероризам

Сарајево - Вјештак неуропсихијатар Абдулах Кучукалић изјавио је пред Судом БиХ, на суђењу за планирање одласка на страно ратиште, да оптужени Амир Хаскић може да учествује у судском поступку и да не болује од привремене или трајне болести душевног карактера.

Кучукалић, који је налаз урадио по налогу Суда БиХ, рекао је да Хаскић није овисник и да не испољава симптоме друштвеног поремећаја, те да има просјечне интелектуалне способности.


"Сам оптужени наглашава одређену искључивост и наглашава вјеровања изворног ислама", рекао је вјештак и додао да је ефикасна његова способност да схвати значај дјела.

Вјештак је Тужилаштву БиХ рекао да оптужени чврсто вјерује и понаша се у складу са праксом "правог изворног ислама", преноси Бирн.

"Током разговора о оптужници и стварима из тог акта које га терете, негирао је да такозвана Исламска држава представља изворни ислам. Његов ислам то не практикује и не подстиче", навео је вјештак.

Одговарајући на питања одбране, Кучукалић је споменуо да није регистровано да је оптужени раније кажњаван, нити да ишта указује да је био конфликтна особа.

"Током разговора није спомињао негативан став према другим религијама. Он не би требао бити потенцијално опасна особа по средину", додао је Кучукалић.

Вјештак је навео и да особа таквих вјеровања, не само у исламу, него и другим религијама, уколико буде испровоцирана, може показати одређену агресивност с циљем одбране својих увјерења.

Хаскић је, према оптужници, у новембру 2017. године на свој мобилни телефон инсталирао апликацију "Телеграм" посредством које се дописивао с грађанином БиХ који се налази у Сирији и за којег Тужилаштво вјерује да је припадник "Исламске државе".

У оптужници, која Хаскића терети да је створио план и обезбиједио средства за прикључење паравојној формацији која дјелује ван БиХ, наводи се да је он у порукама имаму ал-Хаки написао да је спремио одјећу и обућу и да ће доћи у Сирију да ратује на страни "Исламске државе", те да ће запалити свој пасош БиХ.

Прије изношења налаза вјештака Тужилаштво је прочитало исказ који је малољетни свједок дао током истраге.

Хаскић је удаљен с овог рочишта јер је по уласку Судског вијећа одбио да сједне, након што су то урадили сви у судници, иако је упозорен да је то што ради на његову штету.

"Не желим да учествујем. Не осјећам се добро овдје. Нисам ништа урадио, нисам никоме ништа скривио", рекао је Хаскић, након чега је донесено рјешење да се оптужени удаљи из суднице.

Наставак суђења заказан је за 14. мај.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана