Хајка на Зупца, сви остали заштићени

Ж. Домазет, Г. Маунага
Хајка на Зупца, сви остали заштићени

Сарајево - Експресно одлучивање Тужилаштва БиХ о пријави коју је Агенција за истраге и заштиту БиХ (SIPA) поднијела против тужиоца Тужилаштва БиХ Мирослава Марковића и замјеника министра безбједности БиХ Младена Ћавара, што иначе није уобичајено у његовој пракси, доводи у сумњу рад Тужилаштва и ствара неповјерење у правосудни систем.

Изјавио је то "Гласу Српске" замјеник министра правде БиХ Срђан Радуљ коментаришући одлуку Тужилаштва БиХ да неће водити истрагу против Марковића и Ћавара, које је SIPA пријавила због постојања основа сумње да су злоупотријебили положај или овлашћења својим поступцима након покретања кривичног поступка против директора SIPA Горана Зупца. Марковић, који је водио истрагу против Зупца, је пријављен јер је доставио Ћавару информацију којом му је наложио да поступи противно одредбама Закона о заштити тајних података БиХ, затраживши од њега доношење рјешења о онемогућавању приступа тајним подацима Зупцу до окончања кривичног поступка, што је Ћавар и учинио. Осим тога, Марковић је од Независног одбора Парламента БиХ затражио да смијени или суспендује Зупца иако то није у његовој надлежности.

- Тужилаштво је експресно донијело наредбу о неспровођењу истраге. Тужилаштво има дискреционо право да одлучи да ли ће или неће водити истрагу, али у овом случају је извјештај о почињеном кривичном дјелу поднесен против тужиоца тог истог тужилаштва. Сматрам да у оваквој правној ситуацији Тужилаштво није могло донијети наредбу о неспровођењу истраге, већ је било дужно да предмет прослиједи другом тужилаштву на поступање, јер су сви тужиоци у Тужилаштву БиХ у том случају у сукобу интереса - појаснио је Радуљ.

Нагласио је да у Тужилаштву не могу објективно да разматрају пријаву против свог радног колеге, јер се претпоставља да би сви били пристрасни.

 

Опширније прочитајте у штамоном или електронском издању "Гласа Српске"

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана