Говедарица диже руке, Миличевић фаворит

Дарко Момић
Говедарица диже руке, Миличевић фаворит

Бањалука - Предсједник Главног одбора СДС-а и начелник Теслића Милан Миличевић најозбиљнији је кандидат за новог лидера СДС-а, сазнаје “Глас Српске”.

 

 

Упркос томе што још нису озваничене кандидатуре, саговорници нашег листа из врха СДС-а тврде да је аплауз који је у недјељу уочи сједнице Главног одбора странке добио Миличевић у ствари акламација којом је он званично изабран, не само за кандидата већ за новог предсједника СДС-а.

- Вукота Говедарица је уском кругу људи потврдио да се он неће кандидовати за предсједника странке, зато што сматра да не може да одржи унутарстраначко јединство и без обзира на то што он то још није објелоданио, готово је сигурно да се неће кандидовати - каже саговорник “Гласа Српске” из врха СДС-а.

Према његовим ријечима, Милан Миличевић ће бити једини кандидат за предсједника СДС-а, јер се Мирко Шаровић и Мићо Мићић, који су донедавно словили за озбиљне кандидате, вјероватно неће кандидовати.

- Шаровићу је проблем што нема једногласну подршку свог регионалног одбора и то је разлог због којег вјероватно неће ни улазити у трку за предсједника странке, док Мићо Мићић, за разлику од неког ранијег периода, и нема претјерану жељу да дође на чело СДС-а, зато што зна какав мукотрпан посао је пред новим лидером странке - тврди наш извор.

Он каже да су све прилике да ће Миличевић већ на сљедећој сједници Главног одбора званично бити предложен за кандидата.

- Комисија за спровођење унутарстраначких избора у наредних десетак дана треба да прецизира критеријуме за избор делегата за Изборну скупштину, након чега ће бити сазвана нова сједница Главног одбора, који мора да усвоји те критеријуме. На тој сједници би требало да буду предложени и кандидати за новог лидера, иако је по Статуту могуће да и на самој сједници Изборне скупштине неко буде кандидован. Уколико Миличевић до тада добије подршку једне трећине општинских и градских одбора, а то је готово сигурно, јер се на сједници ГО у Источном Сарајеву видјело да има огромну подршку, он би могао и званично да буде предложен за новог предсједника СДС-а - каже наш саговорник.

Ни Вукота Говедарица, ни Милан Миличевић, као ни бројни други функционери СДС-а јуче нису одговарали на наше позиве. Једини који се јавио је Дарко Бабаљ, али ни он није био превише рјечит, јер није желио да говори ништа о унутарстраначким изборима мимо онога што су усвојили званични страначки органи. Он је рекао да сви који су се у јавности помињали као могући кандидати за предсједника странке имају довољно политичког искуства да буду на тој функцији.

- Ипак, може бити само један - кратко и загонетно је за “Глас Српске” рекао Бабаљ.

Караџићев став

Први предсједник РС и први лидер СДС-а Радован Караџић сматра да Вукота Говедарица више не треба да буде на челу СДС-а.

- Караџић се у петак навече телефоном јавио једном од функционера СДС-а из Источног Сарајева и то баш у вријеме када је у току била сједница регионалног одбора ове странке. Он је рекао да странка мора да се окрене новом времену и да треба да је воде нови људи и рекао је отприлике да “ако ови садашњи не могу да буду нападачи, треба их пребацити на лијевог бека” - каже извор “Гласа Српске” који је присуствовао том састанку.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана