Глас Српске у посједу докумената УО ЦБ БиХ: Трошење девизних резерви под капом државне тајне

Д. Гавриловић, М. Чигоја
Глас Српске у посједу докумената УО ЦБ БиХ: Трошење девизних резерви под капом државне тајне

Бањалука - Предсједништво БиХ и Управни одбор Централне банке БиХ, мада тврде да то никада није разматрано, одмакли су у ковању тајног плана за пребацивање стотина милиона марака из девизних резерви Централне банке институцијама БиХ иако тај новац припада ентитетима као оснивачима банке, потврђују документа до којих је дошао "Глас Српске".

У више наврата "Глас Српске" је писао да је Предсједништво БиХ затражило од Управног одбора Централне банке да институцијама БиХ буде стављен на располагање новац из генералних резерви. Управни одбор Централне банке још разрађује модалитете како да новац буде стављен на располагање, а до сада је план био да на нивоу БиХ буде основан инвестиционо-развојни фонд у који би било пребачено неколико стотина милиона КМ из вишка девизних резерви који износи око пола милијарде марака. Управни одбор Централне банке БиХ именовао је комисију чији је задатак да размотри модалитете за обезбјеђивање новца за оснивање развојно-инвестиционог фонда. Вишак девизних резерви би путем новооснованог фонда био преусмјерен институцијама БиХ. Владајућа коалиција на нивоу БиХ, у којој РС представљају СДС, ПДП и НДП, ужурбано врши припреме за успостављање двије нове институције на нивоу БиХ које би функционисале под плаштом развојно-инвестиционог фонда - агенције за мала и средња предузећа и фонда за развој малих и средњих предузећа. То, осим директне финансијске штете за ентитете, представља и пластичан примјер преноса надлежности на ниво БиХ јер се ради о дјелатностима које су искључива надлежност ентитета, а оснивање наведених институција нема ни уставно утемељење. Ове активности отпочеле су након што су као представници РС у Управни одбор Централне банке именовани Љубиша Владушић, који је близак СДС-у, и Триво Маринковић, кадар ПДП-а. Да би план био спроведен без отпора, Централна банка БиХ је суочена са снажним политичким притисцима за измјену регулативе како би био прекинут мандат легално именованог вицегувернера из српског народа Радомира Божића и на његово мјесто засјео кадар подобан актуелној власти на нивоу БиХ.

Тајна операција

У Предсједништву БиХ су категорично тврдили да се ради о измишљеној причи, а у Централној банци упорно одбијали да одговоре да ли је ово питање разматрано на сједницама њиховог Управног одбора. Документа која су у посједу "Гласа Српске" потврђују да је пребацивање девизних резерви разматрано више пута, укључујући и сједницу Управног одбора Централне банке БиХ одржану 30. септембра. Тајност операције потврђује да су једино закључци у вези са тачком дневног реда која се односила на утврђивање приједлога модалитета за ангажовање новца као одговор на писмо Предсједништва БиХ добили ознаку "повјерљиво" у записнику са одржане сједнице Управног одбора Централне банке. Да се актерима операције жури, показује чињеница да је писмо Предсједништва БиХ стављено на дневни ред сједнице Управног одбора Централне банке само седам дана након што им је упућено.

- Закључак за тачку 3 је искључен из записника и састављен као засебан извод из записника који ће бити достављен само члановима Управног одбора Централне банке - наведено је у записнику са сједнице Управног одбора.

У закључку у вези са тачком 3, у који је "Глас Српске" имао увид, наведено је да је Управни одбор анализирао достављени материјал и оцијенио га изузетно квалитетно припремљеним документом који на јасан и стручан начин анализира могуће модалитете и даје бољи основ за дефинисање најадекватнијег модалитета ангажовања новца као одговор на писмо Предсједништва БиХ.

- Управни одбор је једногласно донио закључак да се у овој фази неће опредјељивати о најповољнијем модалитету док не буду обављене консултације са Предсједништвом БиХ. Задужује се гувернер Централне банке Сенад Софтић да припреми допис Предсједништву БиХ којим ће их обавијестити да је Управни одбор разматрао додатне анализе и модалитете ангажовања средстава као одговор на писмо Предсједништва и да је задужио Софтића да обави консултације са Предсједништвом БиХ - наведено је у закључку Управног одбора.

Софтић је задужен да Предсједништву БиХ представи варијанту два коју је Управни одбор Централне банке оцијенио као најпогоднији модалитет стављања у функцију девизних резерви.

- Закључено је да се с циљем дефинисања коначног модалитета настави са разрадом варијанте два узевши у обзир и њене подваријанте, које се односе на дефинисање омјера за дистрибуцију добити Централне банке у различитим распонима (60%-40% и 70%-30%) - закључио је Управни одбор Централне банке.

Затражено је и да Министарство финансија и трезора БиХ обезбиједи новац за покривање дефицита у случају да износ девизних резерви не може покрити губитак Централне банке. Управни одбор је заузео и став да Централна банка не може бити одговорна за начин и намјену коришћења новца који ће пренијети надлежним органима БиХ у складу са захтјевом Предсједништва БиХ из писма Централној банци.

Иванић демантује, Маринковић без текста

Члан Предсједништва БиХ из РС Младен Иванић тврди да Предсједништво БиХ није тражило формирање никаквог државног фонда.

- Предсједништво БиХ је тражило анализу како бисмо видјели да ли постоји могућност ангажовања вишка средстава, што је тражио и предсједник РС Милорад Додик. Када добијем документ, онда ћу га моћи коментарисати. Нема захтјева за формирање државног фонда, већ постоји захтјев за анализу. Што се мене тиче, мислим да је немогуће оснивање државног фонда јер је то супротно систему каренси борда - истакао је Иванић.

Члан Управног одбора Централне банке БиХ Триво Маринковић није желио да говори о овој теми.

- Не помињите 30. септембар, не помињите никакво разматрање. Шта вас друго интересује, пустите 30. септембар и импровизације. Шта је идуће питање? - упитао је Маринковић.

На нови покушај да му поставимо питање зашто је закључак о разматрању модалитета за коришћење девизних резерви под ознаком повјерљиво, Маринковић је упитао да ли смо ми добили тај материјал и из којих извора.

- Имам и ја право да се не морам вама исповиједати. Што бих ја вама то рекао? Послије тога су се дешавале и неке друге ствари и зашто је то вама поново битно и ко вам је дао инструкцију да је то баш тако битно? Што бих ја са вама телефоном разговарао, ја и не знам да сте ви, ви сте се, наравно, представили, али ако сте већ хтјели нешто да разговарамо, зашто нисте заказали разговор лице у лице, него сваки пут телефоном и правите импровизације - рекао је Маринковић.

Након што смо му понудили да разговарамо уживо, Маринковић је рекао да нема никакву потребу ни обавезу и да је разговарао са особама које су имале потребу о томе да разговарају.

Владушић, као и раније, није одговарао на многобројне позиве.

Радни тим

Управни одбор Централне банке именовао је радни тим са задатком да припреми приједлоге могућих модалитета за коришћење девизних резерви за развој малих и средњих предузећа, пољопривреде и запошљавање приправника. Сва та питања су у искључивој надлежности ентитета.

Радни тим је задужен да најкасније до 21. августа припреми приједлоге и достави их гувернеру Централне банке како би били разматрани на сједници Управног одбора. За чланове радног тима именовани су главни економиста Централне банке и шефови одјељења за рачуноводство и финансије, банкарство, управљање ризицима, те мониторинг и анализе.

Односи с јавношћу

Управни одбор Централне банке је у закључку на који је стављена ознака тајности затражио да у складу са процјеном гувернера Сенада Софтића буде припремљена процјена стратегије односа с јавношћу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана