Фашизам отјерао Србе из Сарајева

Агенције
Фашизам отјерао Србе из Сарајева

Бијељина - Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да је фашизам 1992. године довео до исељавања 150.000 Срба из Сарајева.

- У Сарајеву нема 150.000 Срба који нису могли да истрпе фашистичку политику Алију Изетбеговића и власти тога времена и зато су напустили тај град - рекао је Додик за БН телевизију.

Поводом изјава чланова Предсједништва БиХ Бакира Изетбеговића и Жељка Комшића да се Сарајеву у Другом свјетском рату и прије 20 године водила борба против фашизма, Додик је рекао да они злоупотребљавају функције у Предсједништву и да “покушавају да прикажу и исфорсирају оно што они мисле да је истина”.

Предсједник Републике Српске упитао је Изетбеговића о каквој борби против фашизма говори када је његов отац био у фашистичкој јединици.

- Алија Изетбеговић је био у Ханџар дивизији која је била фашистичка јединица и овдје је нанијела много зла - рекао је Додик и додао је да је цинично и без потребе на такав начин приказивати историју.

Предсједник Републике Српске каже да није чуо ни за какву антифашистичку борбу у Сарајеву за вријеме Другог свјетског рата, подсјећајући да је 1942. године од 36 партизанских бригада у бившој Југославији 10 било на простору Крајине, које су биле попуњене Србима.

- Сарајево никада није имало ниједну пролетерску бригаду. То су све лажи и подвале -рекао је Додик и додао да га у том погледу не додирују тврдње Изетбеговића и Комшића и да је ријеч о једној новој лажи која је дошла из Сарајева.

Комшић је на обиљежавању 20 година од “почетка опсаде Сарајева” рекао да је оно што се дешавало у Другом свјетском рату и од 1992. до 1995. године “класична борба Сарајева и Сарајалија, па и БиХ, са фашистима и фашистичким идеологијама”.

Изетбеговић је рекао да се данас “обиљежава 67 година од када је фашизам истјеран из Сарајева и 20 од када је поново напао Сарајево, те 550 година од када је овај град унесен у турске тефтере као касаба”.

У Федерацији БиХ данашњи дан обиљежава се као дан почетка ''опсаде Сарајева'', док се у Републици Српској сматра да је почетак рата у Сарајеву 6. априла 1992. године био почетак прогона Срба и највећег етничког чишћења из једног града у Европи од Другог свјетског рата

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана