Европска унија објавила листу високоризичних земаља: БиХ рај за пореске утаје

avaz.ba
Европска унија објавила листу високоризичних земаља: БиХ рај за пореске утаје

Сарајево - Мјесецима је БиХ била на сивој листи Радне групе за борбу против прања новца (ФАТФ).

Тек почетком ове године, након што се Савјет министара БиХ коначно сјетио да у парламентарну процедуру упути измјене Кривичног закона, име наше државе склоњено је с ове срамне листе.

Сакривање података

“БиХ је делистирана, односно скинута са сиве листе ФАТФ-а, чиме смо у потпуности отклонили све недостатке које је БиХ у свом систему имала у вези с борбом против прања новца и финансирања тероризма”, казао је Денис Звиздић, предсједавајући Савјета министара, 23. фебруара након што је објављена ова вијест.

Наиме, прије десетак дана испоставило се да је тачан само први дио ове изјаве. БиХ јесте скинута са сиве листе ФАТФ-а, али нису отклоњени сви недостаци те се још налази на срамној листи ЕУ!

Тако је Европски парламент недавно објавио листу земаља које се сматрају високоризичним, међу којима је и БиХ. Листа је ревидирана и потврђена 13. марта.

Како се наводи у извјештају, ЕУ је списак направила како би јасно биле обиљежене земље које се сматрају пореским уточиштима, односно земље у којима је врло лако могуће сакрити податке о порезима.

На списку су земље које су своје законе о порезима направиле тако да су привлачне за оне који отварају оффсхоре компаније, а у извјештају се називају порескиим уточиштима.

Извршити притисак

Даље је наведено да је листа састављена по неколико критерија. Један је транспарентност, односно поштивање међународних стандарда у аутоматској размјени информација, процјена постојања штетних пореских режима, учествовање у инклузивном оквиру ЕУ...

Како се наводи на крају документа, листа је састављена како би се извршио притисак на земље да своје законске регулативе измијене и направе сигурнијим.

Шри Ланка, Сјеверена Кореја, Иран

Међу земљама које су означене као високоризичне су Иран, Ирак, Сјеверна Кореја, Шри Ланка, Сирија, Тринидад и Тобаго...

Занимљиво је да су Бахами, Доминиканска Република и Барбадос склоњени с листе, а важили су као порескии рајеви. Како је истакнуто, ове су земље прилагодиле своје законе.

(аваз.ба)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана