Експерти тужилаштва Сребреници припојили и општине у Србији

Срна
Експерти тужилаштва Сребреници припојили и општине у Србији

Београд - Вјештак за демографију Светлана Радовановић је, у наставку суђења генералу Ратку Младићу у Хашком трибуналу, оспоравала методе и налазе експерата тужилаштва, нарочито о несталима из Сребренице јер су под тим појмом обухватили и неке општине у западној Србији.

Радовановићева је рекла да су у оптужби демографи тужилаштва под појмом Сребренице обухватили чак 15 општина, међу којима и неке у западној Србији и оцијенила да је њихов рад непрофесионалан и интелектуално непоштен.

Она је као примјер навела да је у једном извјештају вјештака оптужбе Хелге Брумборг речено да су неке особе из Сребренице нестале у општинама Лозница, Ваљево, Прибој, али и на Тари.

Радовановићева је оцијенила да за њихово навођење није било другог разлога осим тежње да се што више увећа број жртава, пренијели су београдски медији.

Она је истакла да за чак 29 одсто особа са спискова несталих недостаје датум рођења, а за 20 одсто подаци о мјесту нестанка.

"Не верујем вештацима оптужбе. Нисам склона да верујем да су упарили податке о 87 одсто о више од 6.000 жртава", рекла је Радовановићева.

Експерти тужбе тврде да су послије пада Сребренице нестале укупно 7.692 особе.

Исказ у одбрану генерала Младића Радовановићева ће наставити сутра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана