Џихадисти из БиХ побијени бојним отровима?

nezavisne.com
Џихадисти из БиХ побијени бојним отровима?

БАЊАЛУКА - Снаге Башара ал Асада су протеклих седам дана користиле бојне отрове против терориста Исламске милиције, а међу убијеним су и џихадисти из БиХ, јавља њемачки дневник "Badischer Zeitung" из Фрајбурга, позивајући се на сиријске изворе и изворе исламских милитаната.

Како јавља лист, сиријске снаге лојалне Асаду су искористиле бојни отров као крајње средство одбране војне базе Деир Езор, једине енклаве на истоку Сирије коју Асад још контролише.

Опозиционе снаге, које су против Исламске државе, али и Асадовог режима, су прве јавиле да је Асад искористио хемијско оружје, мада, како пише "Badischeе Zeitung"a преносе Независне новине, независне потврде о овим наводима још нема.

Наиме, како пише лист, и Асадове снаге су признале да су убиле више милитаната из БиХ, али нису навеле ништа о томе да су они убијени употребом бојних отрова. Лист наводи да су џихадисти напали војну базу потцјењујући снагу локалних сиријских јединица, а онда су доживјели жестоки контранапад сиријских снага.

"Медији под контролом сиријских власти су приказали камионе пуне лешева исламских бораца из Француске, БиХ, Туниса и Чеченије. Њихов идентитет су доказали приказивањем на телевизији исказница и личних докумената", истакли су аутори чланка.

Исламисти се на поразе не жале само због наводне употребе бојних отрова од стране Асада, већ и на помоћ америчких снага сиријском предсједнику.

"Пуни љутње они су на својим интернет сајтовима објавили да је током офанзиве Исламске државе америчка авијација бомбардовала њихове положаје око Деир Езора. Као 'доказ' за своје тврдње да су се САД прикључиле Асаду, поставили су коментар америчке амбасаде у Багдаду о нападу на исламисте око аеродрома", пише лист. Међутим, како наводи "Badischeе Zeitung", америчка амбасада им је потврдила нападе, али су "помало цинично одговорили да су Деир Езор напали зато што се указала повољна прилика да нападну истурене положаје Исламске државе".

И амерички ЦБС наводи тврдње америчких званичних институција да сиријски режим, који САД сматрају терористичким, најраније од августа ове године систематски користи хемијско оружје у борби против милитаната Исламске државе, али и опозиционих снага.

Према наводима овог америчког медија, Роз Готемелер, подсекретар Стејт департмента, је истакла да постоји озбиљна забринутост, јер независни извори нису могли потврдити да је Сирија пријавила комплетну количину хемијског оружја које је имала у свом посједу. 

Армин Кржалић, безбједносни експерт из Центра за сигурносне студије из Сарајева, оцјењује да је проблем џихадиста који из БиХ одлазе на страна ратишта регионални и глобални, јер се са сличним ситуацијама суочавају и сусједне, али и развијене европске земље.

Према његовом мишљењу, власти БиХ раде добар посао на превенцији одласка људи из БиХ на страна ратишта, кроз усвајање закона о кажњавању одласка на страна ратишта, иако је, како је оцијенио, понекад тешко доказати да су се ти људи управо вратили са сиријских ратишта.

"Оно што ја замјерам нашем друштву је што не чинимо довољно да људе који крену да се радикализују не изолујемо и маргинализујемо. Сигурно је да међу њима има фанатизма, али вјерујем да је већина људи радикализована из очаја због маргинализације и лоших животних услова", оцијенио је Кржалић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана