Двије и по милијарде КМ за аутопутеве чека изборе

N1
Двије и по милијарде КМ за аутопутеве чека изборе

Самит у Лондону донио је Босни и Херцеговини нове одобрене пројекте. Тако би се на Коридору Vc требало градити на дионицама Тарчин - Коњиц и Буна - Почитељ. Годину раније и самит у Трсту, уз одгоду од неколико мјесеци због политичких препирки око Транспортне заједнице, донио је четири нова пројекта.

Ни те дионице Коридора Vc још нису постале градилиште. Чекају ли радови новац, или новац чека радове, или сви заједно чекају изборе...

“Тако да је Босна и Херцеговина у року од само 12 мјесеци добила пројеката у вриједности већој од милијарду марака са грант средствима већим од 180 милиона КМ. И оно што сада сви очекујемо јесте да они који су задужени за реализацију и имплементацију ових средстава заиста убрзају своје активности и да на свим дионицама врло брзо видимо значајно интензивирање конкретних радова”, каже Денис Звиздић, предсједавајући Савјета министара БиХ.

У убрзане активности на дионицама се нисмо увјерили, а ни одговор Аутоцеста Федерације БиХ на питања Н1 упућена 19. јула није стигао брзо - тачније, никако. На Коридору Vc активна су три градилишта: Свилај - Оџак, Дривуша - Клопче, Клопче - Доња Грачаница. На њеб страници овог јавног предзећа ток радова истакнут је процентуално. Тако је нпр., рок изградње за дионицу Дривуша – Клопче већ продужен. Крај радова очекује се половином 2018., а грађење је на њеб страници достигло - 72,05 одсто.

“У овом моменту ми имамо негдје око 2 милијарде и 500 милиона КМ на располагању средстава која у искључиво на ентитетима. Државном министарство нема ингеренције да расписује међународне тендере. Ја бих вас замолио да исто ово питање, не би волио да изигравам портпарола својим ентитетским колегама, али сада је лопта у ниховим рукама. У овом моменту имамо за 10 дионица на Коридору Vc спреман новац који може постати оперативан. Тешко је и нисам сигуран колико је изводиво да ће се то десити прије избора”, подсјећа Исмир Јуско, министар комуникација и транспорта БиХ.

У Републици Српској се гради и ради, тврди директор Аутопутева. Завршетак радова на дионици Добој – Бањалука очекује се у августу.

“Нека церемонија отварања свечаног вјероватно ће бити у функцији ових предстојећих, то је неминовност, али без обзира на то аутопут се завршава уз напомену да је укупно од 36 километара дионице Прњавор – Бањалука - 10 километара пуштено прошле године, а сада говоримо о 25 километара и дефинитивно крајем овог љета имаћемо читав аутопут од Добоја до Бањалуке – 72 километра у саобраћају. И не само то, него укључујући и дионицу Градишку – Бањалука то ће бити неких 105 километра у једном комаду”, истиче Душан Топић, директор ЈП “Аутопутеви Републике Српске”.

Директор Топић најављује и почетак градње на Коридору Vc. Траса овог коридора кроз Републику Српску је 46,6 километара. Грађевински радови првих непуних 7 километара чекаће прољеће идуће године. Уз прву, планирана је и друга дионица, а обје се раде кредитним средствима ЕБРД-а.

“Ово је једна, да не кажем ексклузивна вијест, управо смо ушли у припреме са ЕБРД-ом за другу дионицу Коридора ВЦ - а то је даље од петље Костајница према југу – према Карушама, према граници са Федерацијом БиХ. То је додатних 5,6 километара. То је један мало захтјевнији терен, ту имамо два тунела и мост преко ријеке Босне. План је да то припремимо у потпуности и будемо спремни за потписивање уговора у мају 2019. године за када је у Сарајеву планирана годишња Скупштина ЕБРД-а”, открива Топић.

Због аутопута у сегментима возачи на дужим релацијама неколико пута морају излазити и улазити на завршене дијелове. И изнова плаћати. Ако кренете из Сарајева за Бањалуку аутопутем можете ићи до Зенице. Вожња се даље наставља магистралном цестом до Добоја. Ту се може прикључити на аутопут од Добој до Прњавора. Потом се вожња наставља магитралном цестом до Друговића, а онда опет ступа дионица аутопута у дужини од око 12 километара до улаза у Бањалуку.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана