Драган Лукач, министар унутрашњих послова РС: Цијелој БиХ потребно више полицајаца

Дарко Момић
Драган Лукач, министар унутрашњих послова РС: Цијелој БиХ потребно више полицајаца

Сви који су одлучили да обуку униформу свјесни су опасности које полицијски посао носи са собом, а, нажалост, немогуће је предвидјети ствари као што је мучко убиство нашег Слађана Тубића у Приједору, чијој породици изјављујем најдубље и најискреније саучешће, рекао је министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач у интервјуу за “Глас Српске”.

Он је истакао да је ова трагедија порука свим полицајцима да свакој интервенцији прилазе максимално озбиљно, јер никада не знају гдје могу да наиђу на наоружане и психички поремећене људе.

- Нажалост, један способан и храбар полицајац који је прошао цијели рат приликом редовног обављања посла изгубио је живот од особе која је била, вјероватно у алкохолисаном стању, а могуће и у стању психичког растројства. Тиме је на један трагичан начин потврђено колико је озбиљан и одговоран полицијски посао - нагласио је Лукач.

ГЛАС: Ипак, дио јавности је због неких других ствари изгубио повјерење у МУП РС и његове припаднике?!

ЛУКАЧ: Сви припадници МУП-а знају да њихов посао носи разне опасности, али свакодневно интервенишу на спашавању људских живота. Ми настојимо да сваке године препознамо бар дио њих и да наградимо њихову храброст и пожртвованост. Што се тиче јавности, позивам све наше грађане да пружају подршку полицији и да пријављују сва лица за које сумњају да су пријетња за безбједност.

ГЛАС: Да ли сте због јавности, прије свега новинарске заједнице, најавили повлачење спорних одредаба из закона о јавном реду и миру?

ЛУКАЧ: О том закону ће тек бити вођена јавна и стручна расправа, али након консултација са шефовима посланичких клубова одлучили смо да повучемо поједине одредбе. Оне нису ни биле уперене против јавности у раду полиције, нити предложене с циљем да било кога онемогуће у раду, а посебно не новинаре. Намјера нам је била да прекршајно санкционишемо лица која користећи напредне технологије врше злоупотребе и спречавају државне и полицијске службенике да раде свој посао, али оцијенили смо да већ постоји довољно других законских норми које омогућавају поступање полиције према таквим лицима.

ГЛАС: Како се то “користећи напредне технологије врше злоупотребе”?

ЛУКАЧ: Постоји низ таквих начина, попут рецимо тога да неко на најгрубљи начин извријеђа полицајца, а онда упали камеру када полицајац на њега подигне палицу и прикаже се као жртва полицијске бруталности. Али као што сам рекао, такве ситуације су регулисане кривичним законодавством, тако да смо одустали од намјере да то регулишемо на блажи начин, односно прекршајно.

ГЛАС: Највише пажње ипак је изазвао закон о полицији којим је предвиђено формирање резервног састава полиције, на који су јако негативно реаговали из Федерације БиХ. Како то коментаришете?

ЛУКАЧ: Републици Српској, али и цијелој БиХ су потребне додатне безбједносне снаге, односно више полицајаца који треба да допринесу бољој безбједносној ситуацији.

ГЛАС: Из ФБиХ су већ најавили да ће и они формирати резервни састав?!

ЛУКАЧ: Рекао сам већ неколико пута да нема потребе да нам пријете формирањем резервног састава, јер ја поздрављам сваког новог полицајца на улицама цијеле БиХ зато што то значи само појачану безбједност за све грађане. Ми на овај начин помажемо и ФБиХ, прије свега нашим колегама у Унско-санском кантону, јер ћемо јачом контролом илегалних улазака на источној граници Српске смањити прилив миграната на подручје тог кантона.

ГЛАС: Зашто је баш сада одлучено да се иде на формирање резервног састава?

ЛУКАЧ: Република Српска се није преко ноћи одлучила на овај потез, јер ми о томе размишљамо већ неколико година, односно од ескалације мигрантске кризе и нелегалног уласка у РС и БиХ људи сумњиве прошлости. Нико не може да каже до када ће трајати та криза, поготово у свјетлу чињенице да се у мигрантским камповима у Турској налази око 4.000.000 лица из ратом захваћених подручја. Ако само дио њих одлучи да крене пут западне Европе, ми ћемо се наћи пред проблемом, јер је сасвим извјесно да ће рута ићи преко БиХ, зато што је Мађарска своју границу затворила жицом, а граница између Србије и Хрватске се ригорозно контролише.

ГЛАС: И тврдите да је мигрантска криза основни мотив за формирање резервног састава?

ЛУКАЧ: Јесте један од главних мотива, јер у случају да мигрантска криза додатно ескалира, ми из редовног састава полиције нећемо моћи да ангажујемо довољно људи за рјешавање тог проблема. Али наравно да ће увијек бити оних који ће у свему тражити неке скривене мотиве, без обзира на то што је све потпуно транспарентно.

ГЛАС: Да ли се резервни састав формира да би се надомјестио број полицајаца који узимају неплаћено или напуштају МУП?

ЛУКАЧ: Припадници МУП-а могу због школовања у иностранству, посјете породици или неких других разлога да траже и добију неплаћено и то се дешава, а има и људи који напуштају МУП, као што напуштају и друге институције и одлазе у потрази за бољим и боље плаћеним послом, али није ријеч ни о каквој масовној појави, јер је тога увијек било и биће.

Питање за тужилаштво

ГЛАС: Ко је убио Давида Драгичевића?

ЛУКАЧ: То је питање за тужилаштво које у потпуности води тај случај, а полиција ће дати свој пуни допринос и одговорити на све захтјеве тужилаштва. Дакле, наш став је и даље да ћемо дати и учинити све што је потребно да тај случај буде ријешен.

Прва степеница

ГЛАС: Да ли ће припадници резервног састава полиције бити привилеговани на начин да ће моћи лакше да постану активни припадници МУП-а РС?

ЛУКАЧ: Пријем људи у резервни састав ће ићи путем конкурса. Дакле, неће људи бити примани са улице, већ ће морати да задовоље одређене норме, као рецимо приликом пријема на Полицијску академију. Ми рачунамо да ће један дио тих људи касније бити полазници Полицијске академије, тако да резервни састав видимо као неку прву степеницу за приступање активном саставу.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана