Документ оквирног буџета РС доноси низ препорука: Здравство вапи за реформом

Маријана Миљић Бјеловук
Документ оквирног буџета РС доноси низ препорука: Здравство вапи за реформом

БАЊАЛУКА - Реформу здравственог сектора Српске потребно је што прије спровести, и то посебно у фази заустављања повећања неизмирених обавеза и изналажења модела за њихово измирење.

Наведено је то у документу оквирног буџета Републике Српске за период од 2021. до краја 2023. године, у којем је наглашено да су с циљем одржавања јавних финансија изазови за наредни период посебно везани управо за потпуну реализацију реформе здравственог система.

- Заустављање повећања неизмирених обавеза здравственог система и проналажење модела за њихово финансирање је само предуслов за увођење свих здравствених установа и Фонда здравственог осигурања у трезорски систем пословања, чиме ће бити очувана њихова фискална дисциплина, те створене претпоставке за структурну реформу система, која ће се заснивати на нормирању  мреже  здравствених  установа,  те  изналажењу  нових  модела  финансирања здравственог осигурања - наведено је у документу.

Поред реформе здравственог система, с циљем ефикасније и ефективније употребе јавних средстава, потребно је успоставити и регистар социјалних давања како би била извршена праведнија расподјела и боље “циљање” социјалних давања. Није наведен и период када ће сви ти послови бити оквирно завршени и шта је до сада урађено о том питањима.

У плану је и успостављање регистра подстицаја за који је усвојен правни оквир, а који ће обухватити подстицаје на свим нивоима власти у Српској. Израда информационог система за Регистар подстицаја је у завршној фази.

У истом документу наводе да је с циљем одржавања јавних финансија пријеко потребна реформа јавних предузећа која би се могла посматрати кроз три сегмента.

- Потребно је утврдити која то јавна предузећа оптерећују или траже додатни новац из буџета Српске, те која су то комунална јавна предузећа у власништву јединица локалне самоуправе чије реформисање је потребно хитно почети. Потребно је утврдити и која су стратешка јавна предузећа од којих се очекује да буду изузетно профитабилна и један од извора прихода буџета Републике, чија реформа мора да буде пажљиво спроведена с циљем ефикаснијег и продуктивнијег пословања, а све с циљем остваривања значајније добити. Намјера је Владе да се јавна предузећа у потпуности ставе у функцију развоја привреде и друштва у цјелини - наведено је у документу оквирног буџета РС за период од 2021. до краја 2023. године, објављеном на сајту Министарства финансија РС.

Пензијски систем

У документу је наведено и да је реформа пензијског система, која је спроведена 2011. године, дала значајне резултате у погледу одрживости пензијског система у средњем року.

- Међутим, због демографских кретања биће неопходно веома пажљиво пратити параметре пензијског система, посебно у сегменту адекватности пензија, како би се могло правовремено реаговати на негативне демографске или економске трендове - наведено је.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана