Додик у Санкт Петербургу: Потврђени добри односи Српске и Русије

РТРС
Додик у Санкт Петербургу: Потврђени добри односи Српске и Русије

Предсједник Републике Српске Милорад Додик борави у посјети Санкт Петербургу. Првог дана посјете, Додик је имао састанак са секретаром Савјета безбједности Русије Николајем Патрушевим.

Првог дана посјете Безбједносном форуму у Санкт Петербургу, предсједнику Српске потврђено је да Руска Федерација у Генералној скупштини УН неће подржати најављену резолуцију о Сребреници.

На састанку са Патрушевим потврђени су добри односи Републике Српске и Руске Федерације, уз велику захвалност Русије због неувођења санкција, али и проглашења Дана жалости због жртава терористичког напада у Москви.

Република Српска и Русија су пријатељи, а одличним личним односима Додика и предсједника Русије Владимира Путина то пријатељство је додатно продубљено - овом поруком шеф руског Савјета безбједности започео је своје обраћање предсједнику Републике Српске. Русија, каже Патрушев, не заборавља пријатеље, а Република Српска то свакако јесте.

- Захвални смо због ваше одлуке да прогласите Дан жалости због сјећања на жртве терористичког напада у Москви. Битну улогу играју ваши лични односи са предсједником Путином, који су у духу повјерења. Планирано отварање одјељења наше амбасаде у Бањалуци само ће допринијети јачању наших односа - рекао је Петрушев.

Патрушев је поручио и да разумије са каквим се притисцима руководство Српске суочава због добрих односа са Русијом. Упућеност у наше политичке прилике, показује да Руси цијене наше ставове. Потврђено је - Русија ће бити против усвајања резолуције о Сребреници.

- Русија чини напоре да окупи пријатеље, да им објасни у чему се ту ради. Она неће подржати резолуцију, али са становишта руског поимања, она би могла да поремети односе у БиХ, што ја могу само да потврдим, јер ако се то деси БиХ улази у дефинитивну блокаду и могућност да егзистира. Зашто би ми сарађивали са босанским муслиманима уопште? - пота Додик.

Предсједник Српске сутра ће присуствовати на Брезбједносном форуму у Санкт Петербургу, који ће окупити званичнике из 130 земаља. Биће то прилика да их у свом обраћању упозна са ставовима Српске о најављеној резолуцији о Сребреници.

- Покушаћу да објасним да то није акт помирења и да не буду дио једне неправде коју креирају Нијемци. Ако и један народ заслужује да се према њима тако односи, онда су то Нијемци, а не Срби - истиче Додик.

Додик каже да у Русији, као и сваки пут до сада, осјети разумијевање за ставове Српске и додаје да порука Патрушева да су односи са Републиком Српске стратешки за Москву, довољно говори.

- Ја сам осјетио овдје велику подршку. Јесте Руска Федерација у сукобу у Украјини, То вуче многе ресурсе. Али пажња према нама није нестала. Русија је данас пета економија свијета, биће четврта. И са петом економијом имамо одличне односе и ми то не желимо да изгубимо - истиче Додик.

Да Русија не заборавља истрајност Републике Српске да БиХ не уведе санкције Русији, потврђено је још једном, јер се шеф руског Савјета безбједности због тога директно захвалио предсједнику Српске. У будућности ће бити веома важно Русији бити пријатељска земља, закључио је Додик.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана