Додик: У Бијелјини смо учинили много

Срна
Додик: У Бијелјини смо учинили много

Бијелјина - Предсједник СНСД-а Милорад Додик рекао је да је захваљујући овој странци у протеклих неколико година у Бијељини учињено много и у различите пројекте инвестирано више од 200 милиона КМ.

"Долазимо са образом у Бијељину, јер смо учинили много протеклих година на побољшању инфраструктуре, услова образовања и много чега другог. Показали смо да смо веома солидарни у несрећи која је задесила овај крај", рекао је Додик данас у Бијељини.

Он је уочи проширеног радног састанка Градског одбора СНСД-а Бијељина рекао новинарима да Влада Републике Српске, предвођена Жељком Цвијановић и СНСД-ом, није оклијевала да помогне свим људима који су били угрожени у Републици Српској, а поготово у Бијељини.

"Долазимо да се договоримо како ући у предизборну кампању и доћи до подршке људи који подржавају СНСД до побједе, коју очекујемо. Нас интересују фер и поштени избори и само поштена побједа. Желимо да се такмичимо на политичком плану, а то значи на плану идеја, програма и онога што је учињено. Ми смо они који имамо шта да покажемо", рекао је Додик.

Он је рекао да је у Бијељини у посљедњих неколико година инвестирано око 200 милиона КМ, истичући изградњу обилазнице и друге пројекте.

"Настојимо да политички у миру и толеранцији дочекамо ове изборе и покажемо да смо зрели да народ има демократске изборе и толерантне и легитимне институције", рекао је Додик.

Међународни секретар СНСД-а Жељка Цвијановић истакла је да се страначке активности у СНСД-у одвијају свакодневно и на свим нивоима.

"Спремни смо за изборе, што ћемо и показати", рекла је Цвијановићева.

Предсједник Градског одбора СНСД-а Бијељина Мирослав Миловановић рекао је да је циљ ове странке да дође до резултата из 2010. године, а то је побједа на свим нивоима. /крај/сђп/зс/фото/фон

Додик: Српску не треба препустити авантуристима

Предсједник СНСД-а Милорад Додик изјавио је да је једина сигурност за Републику Српску СНСД, који је урадио "капиталан посао за Српску и не смије је препустити авантуристима".

Додик је истакао да је увјерен да СНСД побједом на предстојећим изборима може дати политичку стабилност, одржати дигнитет и достојанство Републике Српске.

"Темеље Српске које смо изградили треба одбранити и само наивни вјерују да Републици Српској не пријети опасност и да не може бити изложена новим изазовима те врсте", рекао је Додик синоћ за бањалучку Алтернативну телевизију.

Он је рекао да један број страних пензионисаних обавјештајаца сједи у хотелу "Тузла" у Тузли на два спрата заузетог простора, "координишући активности, како они кажу, против 'режима у Републици Српској' у настојању да добију мекшу структуру људи", које ће моћи да придобију за своје планове.

Додик, који је предсједник Републике Српске, рекао је да странци не могу да изврше притисак на садашњу власт Републике Српске.

"СНСД је једина сигурност за Републику Српску, јер мислим да смо урадили капиталан посао за Српску. Не смијемо препустити Српску авантуристима, људима који немају ништа од онога што може да се учини за њену стабилност, а то је карактер и снажна организација иза тога", истакао је Додик.

Према његовим ријечима, питање је колико би успјели у свему томе да није СНСД добијао подршку народа.

Он је рекао да у опозицији нема људи који се могу бавити политиком, јер је не разумију, као ни контексте и процесе, већ само дневну потребу за обрачуном и "некаквим исказивањем неких јаких ријечи који одводе на другу страну".

"Када су у Федерацији БиХ кренули да праве 'босанско прољеће', вјерујући да ће га направити и у Бањалуци, на улицу су изашли само плаћеници центра из Тузле, али не и народ", навео је Додик.

Он је рекао да је увјерен да Игор Радојичић, Жељка Цвијановић, он и њихови сарадници, односно структура СНСД-а са другим коалиционом партијама могу наставити да граде Републику Српску да након периода њихове власти буде што мање ентитет, а што више држава приближно ономе што треба да буде да има међународни кредибилитет.

"Не вјерујем у БиХ и не желим да трошим вријеме у тражење неких одлука које би могле нешто да значе, а у суштини ништа не доносе", нагласио је Додик.

Он је рекао да се све вријеме на Републику Српску и српски народ у БиХ врши притисак.

"Ако хоћемо да останемо на овом простору, онда се од нас тражи да будемо поданици, ако будемо поданици онда не можемо опстати на овом простору. У том оквиру политика мора да изабере свој пут одбране Републике Српске", закључио је Додик.

Цвијановићева најбољи избор СНСД-а за Сарајево

Предсједник СНСД-а Милорад Додик оцијенио је да је за ову странку и њене коалиционе партнере Жељка Цвијановић најбољи избор за српског члана Предсједништва БиХ, јер има довољно искуства, знања, дрчности и карактера да издржи и не дозволи да се врши притисак на њу.

"Цвијановићева је својим квалитетима и познавањем проблема у БиХ најбољи одговор за све те проблеме", рекао је Додик.

Он је синоћ за бањалучку Алтернативну телевизију изјавио да Цвијановићева има осјећај да предуприједи сваки утицај који би могао да има негативне посљедице по Републику Српску.

Додик је рекао да би Цвијановићева била кандидат за новог премијера Републике Српске да није кандидат за члана Предсједништва из Републике Српске.

Да је којим случајем кроз процес "Сејдић и Финци" дошло до уставних промјена у БиХ, Додик је рекао да би у том случају кандидат за члана Предсједништва БиХ био Игор Радојичић.

Он је оцијенио да је Младен Иванић "бошњачки кандидат" за члана Предсједништва БиХ из Републике Српске, јер рачуна на подршку бошњачких гласова.

Додик је рекао да у СНСД-у нема никаквог раскола, како то неки желе да прикажу, већ да руководство партије дјелује потпуно јединствено по свим питањима.

Коментаришући позив кандидата коалиције "Савеза за промјене" за предсједника Републике Српске Огњена Тадића за ТВ дуел са њим, Додик је рекао да нема разлога да са било ким излази на јавни дуел, јер Тадић има "своје јавне политике које сваки дан износи".

Додик је рекао да 12. септембра званично почиње предизборна кампања и остаје да се види да ли ће се у том периоду створити услови за тако нешто, јер је "веома непримјерено да се неко у времену прије кампање на онакав начин позива на ТВ дуел".

Стабилизоваћемо фондове, буџет и ојачати ИРБ

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да ће Република Српска путем одређених кредитних аранжмана и зајмова са Русијом стабилизовати пензиони, здравствени фонд, републички буџет, ојачати Инвестиционо-развојну банку Српске, те омогућити подршку реалном сектору привреде.

Додик је потврдио да он и премијер Републике Српске Жељка Цвијановић 15. септембра путују у Москву гдје ће се састати и о овим и другим темама разговарати са руским предсједником Владимиром Путином.

"Један кредитни аранжман од 76 милиона евра чека потписивање уговора, а други велики аранжман од неколико стотина милиона евра помоћи ће нам да садашња доспијећа обавеза омекшамо и од кредита и зајма који добијемо од Русије пролонгирамо на исплату за наредних 10 година", рекао је Додик.

Он је додао да је Република Српска у овој години имала највећи степен доспијећа ануитета кредита и задужења по разним основама дугова, наводећи да ануитет од 520 милиона КМ за враћање идуће године у буџету пада на 320 милиона КМ.

Додик је рекао да ће разлика која остане бити довољна да се "испеглају" неки фондовски и буџетски дефицити, истичући да Република Српска није у снажном, већ у кумулативном дефициту који није угрозио њену стабилност.

Предсједник Републике Српске је оцијенио да је власт у протекле 4 године његовог мандата одбранила Републику Српску, вратила јој достојанство, те изградила и одржала економију како би "остали на ногама" у економском смислу.

Говорећи о животу и стандарду грађана у Републици Српској, Додик је рекао да су власти учиниле све да Српску у глобалној економској кризи и свему што се дешавало са поплавама "одржи на ногама".

"Волио бих да живимо сви боље, јер сам увјерен да Српска има потенцијал за то и мислим да значајан број људи разумије околности ситуације у којој се ми налазимо", рекао је Додик.

Он је подсјетио да је Српска у времену од када је води СНСД повећала бруто домаћи производ за 70 одсто, а када је СНСД преузео власт плате и пензије су биле мање него данас.

Додик је рекао да је отежавајућа околност за економију неуспјешна и неорганизована БиХ, као и немогућност доношења одлуке да би се заштитила властита привреда и пољопривредна производња.

Када је ријеч о животу пензионера у Српској, Додик је навео да су пензионери социјално осјетљива категорија грађана, истичући да му је жао што они немају већа примања, али да су уз минимални радни стаж мања и примања као што је то случај у неким европским земљама.

Он је рекао да је било пензионера који су на љекарским комисијама олако добијали рјешења да имају одређене врсте болести, подсјетивши да је једна приватна ординација из Источног Сарајева за 4.500 корисника Фонда ПИО Републике Српске са простора Херцеговине имала дијагнозу депресије, што је резултирало ранијим пензионисањем.

Српска позиционирана на међународном плану

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да је актуелна власт СНСД-а у протеклих 8 година успјела Републику Српску на међународном плану позиционирати као фактор, а не као објект.

"Републику Српску у БиХ, без обзира колико избјегавали и не жељели да је уваже, данас не могу да је обиђу и морају поштовати наш став", рекао је Додик.

Он је синоћ за бањалучку Алтернативну телевизију рекао да је у вријеме када је СНСД преузео власт доминантан процес европских интеграција била функционална БиХ која се тумачила као БиХ коју би требало додатно централизовати и довести у позицију да говори једним гласом из Сарајева.

Додик је рекао да је данас у европским интеграцијама доминантан процес координације, која подразумијева да се уважавају надлежности прописане Дејтонским мировним споразумом и Уставом БиХ.

"У оквиру бриселских процеса мислим да смо довољно позиционирали Републику Српску да је она стабилна као фактор тог процеса", истакао је предсједник Додик.

Он је рекао да је СНСД учинио да данас на међународном плану више не функционише Канцеларија високог представника као што је то био случај раније.

"Извјештаји високих представника нису били усвајани у Савјету безбједности УН као додатно оцрњивање Републике Српске, већ смо успјели да наши извјештаји буду равноправно третирани путем руског амбасадора", рекао је Додик.

Додаје да је на међународном плану Република Српска развила веома блиске и добре односе са Руском Федерацијом на економском и политичком плану, а један од тих сегмената је "подршка коју имамо од Русије у Савјету безбједности УН".

"Русија је у Савјету за провођење мира редовно гдје се кршио Дејтонски споразум издвајала своје мишљење, што је Српској омогућило да буде фактор у БиХ", рекао је Додик.

Он је оцијенио да Српска има добар однос и са Израелом, јер српски народ живи у сличном окружењу.

Додик је рекао да је Вашингтон и даље једно од одлучујућих мјеста у свијету, али да Америка данас нема интереса и није присутна у БиХ као раније.

Он је рекао да Српска нема ниједан проблем с америчком администрацијом када је ријеч о регионалним или глобалним питањима, осим питања Косова којег су "отели из територијалног интегритета Србије и одвојили га на арогантан и понижавајући начин за Србе".

Идуће године доношење новог устава Српске

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да ће се идуће године ићи на доношење новог устава Републике Српске у складу са Дејтонским споразумом и Венецијанском комисијом, која је потврдила надлежности Републике Српске за правосуђе.

"Ми ћемо то урадити, без обзира на конфликте и покушаје неких да нас у томе спријече. Ово што је на нивоу БиХ није ни дејтонски нити уставно, због чега се ствари морају враћати у оквире прописа и међународниг уговора", рекао је Додик синоћ за бањалучку Алтернативну телевизију.

Он је поновио да је Република Српска незадовољњи радом Суда и Тужилаштва БиХ и да ће настојати да ту надлежност врати Републици Српској.

Додик је рекао да се ситуација у правосуђу БиХ неће промијенити на боље, иако је Милан Тегелтија из Републике Српске недавно именован за предсједника Високог судског и тужилачког савјета /ВСТС/ БиХ, јер то питање не зависи од њега.

"Вратити ту надлежност Српској, значи овдје формирати ВСТС и да тужиоце и судије именује Народна скупштина Републике Српске", појаснио је Додик.

Он је рекао да је највећи степен криминала и корупције у правосуђу, против чега је неопходна ефикасна борба.

Додик је истакао да је у Републици Српској СНСД направио систем борбе против тога формирањем Специјалног суда и тужилаштва Републике Српске и донио ставку у буџету од 6 милиона КМ за његово финансирање.

Он је подсјетио да је у Српској покренута широка акција у вези са приватизацијом и да је велики број људи процесуиран.

"Онда смо добили девијацију да је ВСТС БиХ истргао могућност да ми кажемо ко су ти који носе борбу против криминала и корупције у Специјалном тужилаштву Републике Српске", појаснио је он.

Додик је навео да ће предложити укидање Специјалног суда и тужилаштва Републике Српске и неке друге институционалне могућности, јер судије очигледно не пресуђују и не раде свој дио посла.

Он је рекао да може гарантовати да у Српској данас нема организованих криминалних група и мафије.

"То смо могли да 'развалимо' само зато што смо имали надлежност над полицијом", нагласио је предсједник Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана