Додик: Срби и Српска 25. новембар не доживљавају као дан државности

Срна
Додик: Срби и Српска 25. новембар не доживљавају као дан државности

Сарајево - Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик поручио је у писму америчком предсједнику Доналду Трампу да Срби као конститутивни народ у БиХ и Република Српска као ентитет не доживљавају 25. новембар даном државности, појаснивши да тај дан није регулисан било каквом релевантном одлуком као празник.

"Као предсједавајући Предсједништва БиХ желим да Вас обавијестим да Срби као конститутивни народ у БиХ, Република Српска као ентитет и ја лично овај дан не доживљавамо даном државности, нити је тај дан регулисан било каквом релевантном одлуком као празник. Друга два народа унутар БиХ тај празник баштине из времена комунизма, док га Срби не доживљавају празником", навео је Додик у писму које је достављено медијима.

Одговарајући на писмо које је добио од америчког предсједника поводом 25. новембра, дана који се у дијелу БиХ обиљежава као дан државности, иако закон о празницима није донесен, Додик је појаснио да је тој конфузији умногоме, нажалост, допринијела стара америчка администрација, оглушујући се по том питању, на став Републике Српске и српског народа, без кога се у БиХ не могу доносити никакве одлуке, па ни проглашавати и наметати државни празници.

"Желим да Вам пренесем моје намјере на грађењу искрених и успјешних односа са Америком, лишених било каквих спекулација. Цијеним Вас и Вашу политику која иде за тим да се не мијеша у унутрашње ствари других земаља и то што подржавате доктрине патриотизма у цијелом свијету", наведено је у Додиковом писму.

Додик је нагласио да се залаже за што скорије приступање БиХ ЕУ, те да, како је навео, никаква одлука о учлањењу у НАТО није донесена, јер се он и Република Српска залажу за војну неутралност, пошто се НАТО дубоко мијешао у рат у БиХ и бомбардовао Србе у Републици Српској.

"Поштована екселенцијо, обрадовао сам се Вашој побједи, пратим Ваше ставове и потпуно сам увјерен да ће под Вашим вођством Америка бити још моћнија и просперитетнија земља. Преносим Вам моје искрено уважавање", наведено је у писму предсједавајућег Предсједништва БиХ Милорада Додика.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана