Додик: Ситуација ће се драматично промијенити након 2. маја

GS
Foto: Srna

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да српски народ никада неће пристати на наратив политичког Сарајева и дијела међународне заједнице о наводном геноциду у Сребреници.

Додик је из Санкт Петербурга рекао да је гурањем резолуце о Сребреници у Генералну скупштину УН, гурање БиХ ка мирном разлазу.

- Гнусна је лаж да ће резолуција поспијешити помирење. То је измишљотина која показује пропагандну намјеру и ништа друго. Ми само тражимо да се поштује слово Дејтона и слово Устава - каже Додик.

Истакао је да Српска не жели да прихвати њихово стално кршење прописа.

- Ситуација ће се драматично промијенити послије 2. маја. Хтјели ми то или не. У нашим међусобним односима то ће бити Кинески зид. Ми не желимо да са Бошњацима дијелимо ваздух, а камоли друге вриједности. Да ви читавом једном народу гурате етикету геноцидног народа, а свјесни сте да то није постојало, тачније да се то тако није десило - навео је Додик.

Предсједник Додик данас се састао са секретаром Савјета безбједности Руске Федерације Николајом Патрушевим.

Додик је рекао да је Русија свјесна притисака који се врше на Српску.

- Први састанак данас, са господином Патрушевим који је иначе организатор и покровитељ ове безбједносне конференције. Важно је било да га упознам са ситуацијом у Републици Српској, они све то добро знају, чули смо њихова размишљања о томе како се ствари развијају. Видимо у Русији стабилност, везано за економију. Сукоб у Украјини односи пажњу, енергију и ресурсе. Оно што њих брине, јесте приступ Запада који преко Украјине ратује са Русијом. То ће продужити агонију украјинског и руског народа. По сваку цијену треба избјећи причу око могуће ескалације глобалног сукоба. Када је у питању сукоб између Израела и Ирана, улога Русије је да то смири и заустави даљу ескалацију. Што се наших односа тиче, Русије и Републике Српске, они се развијају успјешно. Господин Патрушев је оцијенио да наши односи имају стратешки значај како за Русију тако и за Републику Српску. Свјесни су притисака које Република Српска има. Примјећују да тезе о томе како на Балкану постоји нека опасност од сукоба, генеришу западни медији и структуре из Сарајева, док из Српске долазе подршка миру и стабилности, као и политичком разговору. Вјероватно ће мој боравак у Русији послужити њима за тврдње о некаквој спрези. Никакве спреге ту нема, ради се о успјешним билатералним односима заснованим на томе да очувамо одређене бизнисе који се дешавају у Републици Српској од стране њихових компанија - навео је Додик.

Треба рећи да је Русија прошле година била један од највећих инвеститора у БиХ, а то се највише односило на саму Републику Српску, истакао је предсједник Републике Српске, Милорад Додик.

Такође, предсједник Српске је истакао да је за Русију, Кристијан Шмит нелегалан.

- За Русију, Шмит је нелегалан. То је нама веома важно - нагласио је Додик.

Подсјећамо, предсједник Републике Српске Милорад Додик борави у Санкт Петербург гдје ће присуствовати Међународном безбједносном форуму. На форуму учествују лидери и званичници из више од 120 земаља којима ће се путем видео линка обратити и руски предсједник Владимир Путин, преноси Атв.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана