Додик положио вијенац страдалим Бошњацима

Крстина Ћирковић
Додик положио вијенац страдалим Бошњацима

Сребреница - Предсједник Републике Српске Милорад Додик положио је јуче вијенац на централно спомен-обиљежје у Меморијалном центру у Поточарима и одао пошту страдалим Бошњацима.

Додика је у Поточарима дочекао начелник Сребренице Ћамил Дураковић, након чега су уз присуство више министара из Владе РС одржали састанак у згради општине.

Додик је након састанка положио цвијеће у спомен-соби у Сребреници и одао пошту убијеним Србима који су страдали у посљедњем рату.

Теме састанка званичника Српске са локалном влашћу биле су економске, а не политичке природе. Додик је изјавио да је Влада Српске у посљедњих десетак година уложила значајна средства за градњу путне инфраструктуре и подстицаје економском развоју ове општине. Он је поручио да ће бити настављено пружање подршке пројектима који ће допринијети квалитетнијем животу људи на том простору. Додик је, послије састанка с Дураковићем и предсједником Скупштине општине Милошем Миловановићем, рекао да ће се активно укључити у рјешавање проблема општине Сребреница у вези са потопљеним земљиштем за Хидроелектрану Бајина Башта.

- Исплата накнаде за потопљено земљиште се мора регулисати и лично ћу се заложити на састанцима с представницима Владе Србије да се договорене обавезе испоштују - рекао је Додик остављајући могућност општинама да своја права остваре путем надлежног суда ако не буде испоштован договор о исплати.

Он је поручио да ће Влада РС издвојити 50.000 марака за овогодишње обиљежавање годишњице страдања Бошњака 11. јула и Петровдана, 12. јула, када се обиљежава страдање Срба на овим просторима.

Додик је обећао да ће из буџета предсједника Српске бити обезбијеђен новац за набавку намјенског возила за сребренички Дом здравља како би био омогућен квалитетнији превоз пацијената до центара за дијализу.

- Влада РС обезбиједиће и новац за реконструкцију дионице регионалног пута од Сребренице до Зеленог Јадра, јер је то значајно за инвеститоре који желе да отворе производне погоне у индустријској зони Зелени Јадар - рекао је Додик.

Говорећи о безбједносној ситуацији у Сребреници Додик је истакао да је она стабилна и да се на подручју ове општине може организовати квалитетан живот.

- Констатовали смо да је степен безбједности на високом нивоу, јер годинама није било инцидената међунационалног карактера - поручио је Додик истичући да МУП РС и безбједносне агенције БиХ успјешно спроводе безбједносне активности у вези са обиљежавањем годишњица страдања 11. и 12. јула те да ће то чинити и ове године.

Додик је поручио да ће власти Српске подржати представнике сребреничке власти у свим активностима које, како је рекао, подижу ниво демократичности и доприносе бољем животу људи на подручју ове општине.

Начелник Сребренице Ћамил Дураковић оцијенио је посјету предсједника Додика веома значајном.

- Срце ми је пуно, јер смо са Додиком највише разговарали о економији, а најмање о политици. Нама је ова посјета веома драга, а предсједник драг гост, посебно што је он риједак политичар који је дошао у Сребреницу са конкретним начинима помоћи нашој општини - рекао је Дураковић изразивши захвалност Додику што је подржао заједничке напоре начелника општине и предсједника Скупштине у стварању боље политичке и економске климе у Сребреници.

Министри

На састанку, који је јуче организован у кабинету сребреничког начелника, осим Милорада Додика, присуствовали су министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију РС Сребренка Голић, министар унутрашњих послова Српске Драган Лукач и министар пољопривреде, шумарства и водопривреде РС Стево Мирјанић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана