Додик: Ништа од АНП-а, треба изабрати Савјет министара VIDEO

Ж.Д, Срна, klix.ba
Додик: Ништа од АНП-а, треба изабрати Савјет министара VIDEO

Сарајево - Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик оцијенио је након данашње сједнице Предсједништва у Сарајеву да БиХ улази у нови застој и поново поручио да неће гласати за Годишњи национални програм /АНП/ за НАТО.

Додик је потврдио да је АНП скинут са дневног реда данашње сједнице.

“Да је то и остало на дневном реду, гласао бих против. Тај план /АНП/ се неће десити без обзира на све покушаје да се на овај начин само ситуација одгоди”, рекао је Додик новинарима након сједнице у Сарајеву, коју је оцијенио као кратку и брзу с обзиром да су многе тачке скинуте са дневног реда.

Он је додао да је након одлуке о скидању АНП-а са дневног реда било илузорно одржавати ванредну сједницу посвећену кандидату за предсједавајућег Савјета министара БиХ, истакавши још једном потребу да се што прије формира Савјет министара.

“Било је илузорно очекивати да наставимо са ванредном сједницом, јер су два члана Предсједништва - Комшић и Џаферовић рекли да ће гласати против”, навео је Додик.

Додик је оцијенио да је све ово што се дешава против споразума о принципима за формирање власти који је као лидер СНСД-а потписао са лидером ХДЗ-а БиХ Драганом Човићем и СДА Бакиром Изетбеговићем.

“Видјећемо на који ћемо начин ићи даље... Споразум вриједи до 5. септембра и онда ћемо се изјашњавати о томе”, нагласио је Додик.

Он сматра да је данашњи расплет догађаја покушај “куповине времена” и резултат разговора које је Комшић имао јуче са амбасадорима САД и Велике Британије да се даље не проблематизује ситуација и да се то питање одгоди.

“Ја ћу само рећи да нема потребе да разговарамо о АНП-у, то се неће десити. Српска страна и ја нећемо гласати за тај план, за нас је неприхватљив пут у НАТО из низа разлога које смо и раније износили”, рекао је Додик.

Он је оцијенио да је члан три споразума који је потписао са Човићем и Изетбеговићем био оквир који је могао да ријеши спорна питања, али да политичари из Федерације БиХ сматрају да то треба да чине на други начин.

“Није пристојно да господин Изетбеговић сваки дан 'млатара' по том споразуму тврдећи да нешто има што није написано, као што је то говорио у вези са АНП-ом”, рекао је Додик, наводећи да тај програм не може у свом називу да има ни појам “национални” јер у БиХ живе три конститутивна народа, а не једна нација.

Он је нагласио да је потребно изабрати Савјет министара, који би онда требало да на дневни ред стави сва питања која су важна за цијелу БиХ и да ту ништа није спорно, као и да је у споразуму све јасно написано и да га не занима било чија интерпретација.

“Споразум лидера три политичке партије вриједи до 5. септембра и видјећемо како ћемо даље. Ми ћемо одлучивати да ли ћемо остати у овој већини или нећемо, да ли има смисла у оваквим околностима трошити изборно повјерење које смо добили”, истакао је Додик.

Он је напоменуо да је овдје примарно питање право Срба као конститутивног народа да буде адекватно представљен, а неко у Сарајеву покушава да то онемогући.

“Мислим да се овдје у Сарајеву не би требали играти са политичком вољом Срба и да би коначно о томе морали да размисле. Немамо намјеру да овдје пратимо нечије жеље, него смо за конкретан договор”, закључио је Додик.  

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана