Додик: Комшићево сазивање редовне сједнице урушило добру атмосферу

Срна
Додик: Комшићево сазивање редовне сједнице урушило добру атмосферу

Бањалука - Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је да је добра атмосфера након споразума тројице страначких лидера о формирању власти у заједничким институцијама БиХ урушена тиме што је предсједавајући Предсједништва БиХ Жељко Комшић сазвао редовну сједницу чија је једна од тачака дневног реда и Годишњи национални програм за НАТО.

"Та добра атмосфера урушена је Комшићевим од раније познатим захтјевима. Тражио сам да буде заказана ванредна сједница да бисмо операционализовали тај страначки споразум, али је он сматрао да прије тога треба да закаже редовну сједницу, што је његово право као предсједавајућег", рекао је Додик новинарима у Добоју.

Додик је подсјетио да је био против дневног реда који је предложио Комшић, а за који је био и бошњачки члан Предсједништва БиХ Шефик Џаферовић.

"Имамо ситуацију у којој се све беспотребно додатно усложњава. Могли смо остати у капацитету споразума који је требало примјенити да институције БиХ могу кренути напријед. Неко је изабрао други начин и епилог је познат - ја нећу да гласам за тај Годишњи национални програм за НАТО јер у њему има много нетачности и паушалних оцјена и много наметнутних, изненада уписаних реформи које би требало да прођу, као што је ново отварање процеса реформи полиције и другог. То не долази у обзир", напоменуо је Додик.

Он је нагласио да ће гласати против, а да не зна како ће се изјаснити Комшић и Џаферовић на ванредној сједници.

"Неко је дефинитивно хтио то срушити и успијевају у томе", сматра Додик.

Он је, одговарајући на питање шта очекује од састанка Комшића и британског амбасадора у БиХ Метјуа Филда, рекао да сви могу да се састају са ким хоће и разговарају о чему хоће, али да је против било каквог мијешања странаца у било које процесе.

"Ја сам против било каквог мјешања странаца у било које процесе, али је партнерство свакако могуће", поручио је Додик.

Лидери СНСД-а Милорад Додик, ХДЗ-а БиХ Драган Човић и СДА Бакир Изетбеговић постигли су 5. августа договор о принципима за формирање власти према којима би Савјет министара требало да буде формиран у року од 30 дана.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана