Додијељене награде »Вечерњег листа«

Агенције, Фото Вечерњи лист
Додијељене награде »Вечерњег листа«

Мостар - "Вечерњаков печат" за личност године вечерас је добио Хусеин Смајић из Бугојна, на чијој земљи је пронађена и сада се обнавља једна од најстаријих католичких цркава у БиХ.

Њену обнову је предложио управо Смајић.

Награда за међурелигијски дијалог додијељена је мостарском пароху Радивоју Круљу. Награде "Вечерњег листа" за личности године у регији добили су Новак Ђоковић и Марин Чилић.

Награду за европског лидера добила је Федерика Могерини, европски комесар за проширење, а личност године у свијету, по "Вечерњаковом" избору, је бивши амерички предсједник Бил Клинтон, јавља РТРС.

Бивши предсједник САД-а није био у Мостару да прими награду, али се путем видеолинка обратио присутнима казавши да би волио да је у БиХ и да му награда пуно значи. Поздравио је чланове Предсједништва и све грађане БиХ.

Ђоковић се у видеу на свом Facebook профилу захвалио казавши да му је част што је управо он добитник признања. Први рекет свијета награду је добио за допринос и помоћ настрадалима у поплавама које су погодиле регију.

"Као неко ко има утицај у свету спорта и медија, покушао сам да допринесем свести о томе шта се догодило и помогнем колико год је то у мојој моћи. То је био људски гест и сигуран сам да би бројни, да су у мојој ситуацији, урадили исто. Драго ми је и да је мој пријатељ Марин Чилић добио ову награду", рекао је Ђоковић додавши да се нада ће регија у будућности имати много спортских успјеха и да ће се ширити љубав и мир.

"То нам је потребно након турбулентних периода које смо имали у прошлости", додао је најбољи тенисер свијета, преноси Кlix.

Уредништво "Вечерњег листа", на традиционалној додјели "Вечерњаковог печата", вечерас је уручило и копије оригиналног Дејтонског мировног споразума, са преводом на сва три језика, предсједавајућем Предсједништва БиХ Младену Иванићу.

Гости

Свечаној додјели "Вечерњаковог печата" присуствовали су чланови Предсједништва БиХ Драган Човић, Младен Иванић и Бакир Изетбеговић, високи представник за БиХ Валентин Инцко, предсједница Републике Хрватске Колинда Грабар-Китаровић, предсједник Хрватског сабора Јосип Леко, као и бројни други политички, дипломатски, црквени, културни угледници из БиХ, Републике Хрватске и других земаља.

У музичком дијелу програма, између осталих, наступио је славни италијански пјевач Тото Кутуњо.

Овогодишњи "Вечерњаков печат" под мотом "Печат за Еуропу" одржао се у знаку 20. годишњице од потписивања Даyтонског мировног споразума.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана