Дирекција за цивилно ваздухопловство на радару политике

Вељко Зељковић
Дирекција за цивилно ваздухопловство на радару политике

Сарајево - Усвојеним измјенама и допунама Закона о ваздухопловству БиХ, створени су сви законски услови да се на чело још једне стратешке институције, као што је Дирекција за цивилно ваздухопловство (БХДЦА), постављају политички подобни, а не стручни кадрови.

Посланик СНСД-а у Парламенту БиХ Душанка Мајкић појашњава да према усвојеним измјенама и допунама генерални директор Дирекције и његови замјеници од сада више немају статус руководећих државних службеника, те ће бити бирани у договору политичких партија, које партиципирају власт на нивоу БиХ.

- Није било случајно што је руководство Дирекције до сада било изузето из именовања на мандатни период, јер у БиХ има врло мало стручњака који би могли водити БХДЦА - истакла је Мајкићева додајући да је све обављено без обављених стручних консултација.

Како је појаснила, Парламент БиХ је на приједлог СДС-а, прво на сједници Представничког дома 31. јануара, а онда и сједници Дома народа 17. априла усвојио одредбе којима се генерални директор БХДЦА и његови замјеници убудуће именују у складу са Законом о министарским именовањима, именовањима Савјета министара и другим именовањима БиХ.

Руководна структура ће се бирати на период од четири године, са могућношћу продужења на још један мандат. Такође, што није био случај до сада, генерални директор и његови замјеници ће за свој рад директно одговарати Савјету министара БиХ.

Посланик СНСД-а Сташа Кошарац, који је једно вријеме учествовао у раду Комисије Представничког дома за саобраћај и комуникације у овом сазиву, наглашава да је читав овај случај само фарса, иза које стоји Савез за промјене.

- Прво су предложили измјене и допуне закона, а сад очекују да на челно мјесто ове Дирекције буде именован њихов човјек. Јавни оглас који Савјет министара, односно Министарство комуникација и транспорта, треба да распише након што су прошле ове измјене и допуне закона, биће само форме ради. Не би ме чудило да се већ зна име новог директора - наглашава Кошарац.

Након што је почетком ове године генерални директор БХДЦА Ђорђе Ратковица отишао у пензију, који је на овој функцији био од 2006, године, на његово мјесто је као вршилац дужности именован Жељко Травар, кадар ПДП-а, иначе правник по професији.

Члан Комисије Представничког дома за саобраћај и комуникације Момчило Новаковић, с друге стране, сматра да се са овим измјенама и допунама закона требало и раније ићи, јер су досадашња законска рјешења омогућавала да директор и његови замјеници на тим функцијама остану неограничено, те да за свој рад никоме не одговарају.

- У свим другим институцијама руководећи кадар се бира на мандатни период, а у БХЦДА смо све донедавно имали ситуацију да су они на тим позицијама могли остати и до пензије. Мислим да нико није заслужио да буде толико заштићен - мишљења је Новаковић. Он истиче да не види ништа спорно ни у чињеници, што би након расписивања јавног огласа од стране ресорног министарства, на мјесту новог директора могла доћи особа из политичког миљеа и која нема додирних тачака са авијацијом и контролом летења.

- Битно је да на то мјесто дође одговорна особа, менаџер који ће да посложи ствари у Дирекцији, јер мислим да у овој институцији има довољно стручног кадра који може да изнесе сваки посао. Нажалост, Дирекција је у протеклом периоду пропустила да се на вријеме припреми, што је довело до тога да смо само током прошле године због неуспостављања потпуне контроле ваздушног саобраћаја у БиХ, изгубили око 27 милиона марака - каже Новаковић додајући да се нада да ће ново руководство успјети да ријеши све ове проблеме.  

Без одговора

До закључења овог броја нисмо успјели сазнати шта о свему мисле бивши генерални директор БХДЦА Ђорђе Ратковица, али ни садашњи вршилац дужности Жељко Травар, јер се нису јављали на телефон.

Нисмо добили одговор ни из Министарства комуникација и транспорта БиХ, па смо остали ускраћени за информацију када ће бити расписан јавни оглас за избор новог генералног директора БХДЦА и његовог замјеника, те које услове ће будући директор морати испуњавати. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана