Детаљи пресуде Махмуљину: Знао да муџахедини планирају злочине, али ништа није учинио да их спријечи

Срна
Foto: Кликс

САРАЈЕВО - Некадашњи командант Трећег корпуса такозване Армије БиХ Сакиб Махмуљин за ратни злочин против цивилног становништва осуђен је на једну годину, за ратни злочин против рањеника и болесника на годину и шест мјесеци, а за ратни злочин против ратних заробљеника на шест година и шест мјесеци затвора, те му је изречена јединствена затворска казна од осам година.

Наведено је ово у пресуди којом је Апелационо вијеће Суда БиХ осудило је Махмуљина за ратне злочине почињене над Србима на подручју Возуће и Завидовића 1995. године.

Махмуљин је осуђен јер, као командат, није спријечио злочине припадника одреда „Ел муџахедин“ над заробљеним војницима Војске Републике Српске, цивилима као и припадницима санитетског особља.

Апелационо вијеће, којим је предсједавао судија Хилмо Вучинић, утврдило је да је Махмуљин, као командант Корпуса и надређени припадницима одреда „Ел муџахедин“, пропустио да спријечи убиства и нечовјечно поступање над ратним заробљеницима, санитетским особљем и цивилима.

У образложењу пресуде, коју је прочитао судија Станиша Глухајић, наведено је да је одред „Ел муџахедин“ формално и правно био дио Трећег корпуса, на челу са Махмуљином и да је учествовао у борбеним операцијама које је овај корпус спроводио на локалитету Ливаде 1995. године.

Вијеће је утврдило да је Махмуљин знао или имао разлога да зна да се припадници одреда „Ел муџахедин“ спремају да почине злочине, као и да је од формирања, па до распада овог одреда, једини имао стварне могућности да утиче на њихово понашање.

-Апелационо вијеће је нашло да је одред „Ел муџахедин“ у потпуности примјењивао правила Трећег корпуса и да је Тужилаштво БиХ ван разумне сумње доказало да је одред учинио злочине над заробљеницима о којима је оптужени био обавијештен - наводи се у образложењу пресуде.

Образлажући пресуду вијећа, судија Глухајић је рекао да су припадници одреда „Ел муџахедин“ забранили приступ такозваној Армији БиХ, али да је оптужени био информисан о бруталним радњама које су чинили нарочито против српских заробљеника.

У образложењу пресуде се наводи да искази свједока и бројни материјални докази доказују да је Махмуљин знао шта се дешава у логору „13. километар“ у близини Каменице и да не постоји ниједан доказ да је предузео било какву активност на ослобађању заробљеника.

Вијеће наводи у пресуди да је заштићени свједок током суђења изјавио да је, након операције „Фарз“, лично обавијестио Махмуљина о злостављању 52 припадника Војске Републике Српске и три цивила, које су припадници одреда „Ел муџахедин“ отели од припадника такозване Армије БиХ, одвели у логор „13. километар“ и неке одмах убили.

-Нема сумње да је оптужени био информисан о томе и да није ништа предузео да они на најбруталнији начин не буду мучени и убијени - навело је вијеће у пресуди.

Суд БиХ је у првостепеном поступку прогласио Махмуљина кривим и осудио га на десет година затвора јер није спријечио и казнио злочине које су починили припадници одреда „Ел муџахедин“, који је био у саставу Трећег корпуса, а којима је био директно надређен.

Суђење Махмуљину почело је у марту 2016. године. Он је био оптужен да није спријечио убиства и нечовјечна поступања припадника одреда „Ел муџахедин“ на подручју Возуће и Завидовића. Према оптужници, припадници Одреда су у периоду од јула до септембра 1995. године убили најмање 55 заробљених припадника Војске Републике Српске.

Апелационо вијеће Суда БиХ је у септембру 2021. уважило Махмуљинову жалбу и укинуло првостепену пресуду, а крајем новембра 2021. почео је обновљени поступак.

Данашња пресуда Апелационог вијећа Суда БиХ је коначна и на њу не постоји могућност жалбе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана